Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

25N: Dia internacional per a l’eliminació de les violències masclistes vers les dones i les nenes

Torna a ser 25 de novembre i els casos de violència masclista omplen les converses a casa, a l’escola, als centres laborals i al carrer. I com cada any, no ens cansarem de repetir que acabar amb aquesta violència no és cosa d’un dia, sinó de tot l’any.

DIJOUS 25 NOVEMBRE 2021

Avui, molts posaran sobre la taula les dades. Esfereïdores totes:

- 25 feminicidis i 2 infanticidis als Països Catalans al llarg del 2021. Una dona és assassinada, pel simple fet de ser-ho, cada 15 dies.

- 804 denúncies d’agressió sexual (fins al setembre de 2021). O el que és el mateix, 3 denúncies per violació al dia. 

- La meitat de les denúncies de delictes sexuals són de menors.

Es podria fer una llarga llista sobre les violències masclistes que quotidianament afecten dones i nenes: violència física, psicològica, violència sexual, econòmica, violència obstètrica, violència digital, etc. Però sobretot, el que no podem deixar passar és l’oportunitat per reiterar el nostre suport a totes les supervivents i el seu entorn.

Hi ha també altres dades que són clares respecte a qui exerceix determinades violències. Per exemple, el 80% dels agressors sexuals pertanyen a l’entorn conegut. Les violències contra les dones passen cada dia; homes corrents les cometen. I comença a ser hora que com a societat reclamem que els homes també es responsabilitzin de la violència que exerceixen. Hem de donar per superada la concepció de l'home violent com a persona socialment inadaptada o malalta. Reconèixer el masclisme en la nostra vida quotidiana i en el nostre entorn és el primer pas per a fer-hi front.

És cert que les institucions tenim molta feina a fer en relació amb l’acompanyament a les supervivents, però està en mans de totes les persones que formem aquesta societat la dignitat d’extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista. Cal activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes, perquè de manera individual i col·lectiva assenyalin les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals, i se n’allunyin. Cal desobeir els mandats de la masculinitat més tradicional i dominant. Necessitem crear nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores.

Ens hi va la vida!

Per una vida lliure de violències masclistes!

Mireia Brandon i Trepat
Regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+