Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Agraïment"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 15 de febrer).

DILLUNS 15 FEBRER 2021

Ahir es va celebrar el que sovint s’anomena la festa de la democràcia: unes eleccions.

Com es va exposar en el comunicat de dilluns passat, eren una eleccions complexes, convivint amb el virus. Per aquest motiu es va muntar un dispositiu diferent, amb canvis en algunes seus electorals, amb control de l’aforament i de l’entrada als col·legis electorals, amb més ventilació (que es va traduir en més fred a les seus), amb cues al carrer (amb pluja intermitent, suportada estoicament per algunes persones electores)...

Les dificultats són un repte, repte que s’afronta amb protocols fets ad hoc i que, sempre, són millorables, especialment quan, un cop aplicats, es poden observar les seves febleses que es poden intentar corregir sobre la marxa.

Un cop passades les eleccions, voldria fer un enorme agraïment a totes les treballadores i a tots els treballadors de la Paeria que han contribuït amb entrega lloable a fer que la jornada s’hagi desenvolupat amb normalitat. Era un repte complex, que s’ha superat amb nota. Segurament hi ha coses que es podrien haver fet d’una altra forma, però es partia del desconeixement d’organitzar eleccions amb epidèmia i és difícil preveure totes les situacions i la millor forma de resoldre-les. El que s’ha fet s’ha fet bé i el resultat és molt satisfactori.

També s’ha d’agrair, i de forma contundent, als membres de les meses electorals la seva tasca en aquestes eleccions i en les condicions en què les han fet, especialment les derivades de la necessària ventilació de locals que han suposat una temperatura baixa, la climatologia no ha acompanyat. Eren moltes les temences que s’havien acumulat al voltant de la seva seguretat i, el continu debat als mitjans de comunicació, les havien accentuat. La seva participació en la jornada electoral ha estat digna d’elogi i ha quedat demostrat que el dispositiu dissenyat per a la seva seguretat era idoni i els ha protegit en tot moment.

L’agraïment s’ha de fer extensiu a tota la ciutadania que, amb gran càrrega de civisme, ha entès les dificultats que suposava tot el procés electoral i ha respost amb paciència davant les noves condicions: canvis de seu electoral, circuits llargs per arribar a l’urna, espera sota el plugim, rígides indicacions... Eren mesures necessàries per evitar contagis i calia la seva estricta aplicació.

Ha estat una jornada electoral atípica, però s’ha pogut realitzar amb seguretat solvent per les persones i s’han garantit dos drets que s’havien contraposat: el dret a la salut i el dret a la participació política.

Hem tingut una festa de la democràcia segura, on tots hem guanyat.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 12 de febrer de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

41

ACUMULAT

891

En la darrera setmana s’ha passat de 38 casos positius actius a 41, tres casos actius més que el divendres anterior. Aquest moviment està en la línia del darrer mes, on hi ha lleugeres oscil·lacions al voltant dels 40 casos, aquesta darrera setmana a l’alça.

En aparença segueix tot igual. Però no és exactament així, ja que l’anàlisi cal complementar-lo amb la variació dels casos acumulats des de principis de la pandèmia.

En la darrera setmana han contret la malaltia un total de 24 persones (s’ha passat de 867 a 891). És un creixement molt superior al de les setmanes anteriors, que va ser de 9 fa dues setmanes i de 10 la setmana passada. Hi ha hagut molta més transmissió, amb una mitjana diària de 3,4 persones al dia.

Aquesta acceleració en el ritme de contagis no s’ha traduït en un fort creixement en els casos positius actius que, com hem vist, ha estat de 3, perquè són 21 les persones que han superat la malaltia la darrera setmana.

No hi ha cap brot concret que hagi determinat l’increment. Són diversos contagis en contactes familiars o socials reduïts, que són de difícil previsió.

Com sempre cal recordar que l’eina més eficaç per lluitar contra aquests petits focus de contagi és la protecció individual i col·lectiva que tots tenim a l’abast i que coneixem: distància – mans – mascareta – ventilació. Aquesta protecció cal extremar-la cada cop que hi hagi reducció de les restriccions imposades per la Generalitat, aquesta setmana hi ha més horari de restauració i s’han oberts establiments esportius amb limitacions; podem fer més activitat i, si volem evitar l’augment de contagis, ho hem de fer de forma segura, sense relaxacions.


L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

En la gràfica de positius diaris s’aprecia l’estabilització al voltant de les 40 persones.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:Es veu clarament el pendent més accentuat de la darrera setmana.

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en Cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 15 de febrer de 2021.