Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Amb els sis sentits"

Nou comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut sobre la situació de la Covid-19 a Cervera.

DIMECRES 05 AGOST 2020

En situacions com l’actual de presència d’una pandèmia amb possibilitat de contagi elevada, cal que tothom, de forma individual i col·lectiva, posi en alerta els cinc sentits corporals per aïllar el virus i reduir a zero, si és possible, les possibilitats de transmissió. Senzill, veritat? Doncs, fem-ho, si us plau.

Això ho farem més bé si activem el sisè sentit, aquell que no és corporal, aquell que la saviesa popular diu que és el menys comú dels sentits: el sentit comú. Que, d’altra banda, és el que ens diferencia de la resta d’espècies animals.

Els experts ens diuen que el virus no ens contagia si estem a 2 metres de distància els uns dels altres. Per què no ens hi posem, doncs?

Els experts ens diuen que la mascareta impedeix que transmetem i ens transmetin el virus. Per què no la portem sempre, doncs?

Els experts ens diuen que si ens rentem sovint les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic eliminem la possibilitat que el virus ens visiti. Per què no som nets sempre, doncs?

Si no ho fem és perquè no hem activat el sisè sentit, el comú, i ens convertim en un perill potencial per nosaltres i per a qui ens envolta. Aquest és un comportament autodestructiu, insolidari i, si em permeteu dir-ho, estúpid.

El professor italià Carlo Maria Cipolla va formular, a finals del segle passat, la Teoria de l’Estupidesa, recollida en la seva obra Allegro ma non troppo (1988), on definia la persona estúpida com aquella que perjudica els altres i a ella mateixa i, per aquest motiu, la catalogava con el tipus de persona més perillós que existeix.

No mantenir la distància, no portar mascareta i no fer higiene de mans són comportaments individuals estúpids, segons Cipolla i segons el sentit comú.

També són estúpids comportaments col·lectius com les concentracions incontrolades de persones sense distància ni mascareta. L’exemple més clar són els “botellons” nocturns on l’alcohol ajuda, i de quina manera, a augmentar l’estupidesa que es tradueix en incivisme sorollós, senyal de la més vergonyosa de les incultures, i en brutícia pròpia d’una cort. Es perd el sentit comú i predomina la condició animal sobre la humana.

Si tothom actua amb sentit comú es poden fer totes les activitats habituals en tots els àmbits: comercial, restauració, cultural, social, festiu ..., i sense contagis.

Si els responsables de tots els establiments comercials, de restauració, socials, culturals, d’oci, ... compleixen i fan complir als usuaris les mesures de protecció establertes, es contribuirà molt a reduir transmissions i estupidesa. La immensa majoria ho fan, però ...

Si no tothom actua amb sentit comú hi haurà limitacions, prohibicions, sancions, ... Totes les Administracions ens adverteixen, però si no hi ha resposta, s’hauran d’aplicar.

Un exemple d’aplicació és l’aplicació del Decret Llei 30/2020 de la Generalitat, publicat en el DOGC d’avui, que s'estableix el règim sancionador específic per l'incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la crisi sanitària provocada per la COVID19, amb sancions que van de 100 a 600.000 euros.

La salut és massa valuosa, actuem amb els sis sentits.

No siguem estúpids.

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 4 d’agost de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

42

7

ACUMULAT

162

687

 

Hi ha 20 casos positius actius més que fa una setmana. Molts d’aquest casos corresponen als focus de la Residència Mare Güell, 13, i d’una congregació religiosa, 6. Totes les persones malaltes tenen una càrrega vírica baixa i la gran majoria pocs o cap símptomes. Tanmateix hi ha dues persones d’avançada edat que tenen un nivell d’afectació més elevat.

El Patronat de la Residència manté informats puntualment els familiars dels residents sobre la seva evolució.

El nombre de casos possibles ha baixat en 114 casos. Això és degut, en gran mesura, a què ja es coneixen els resultats de tots els testos fets al personal resident i treballador de Mare Güell, al voltant d’un centenar dels quals ha donat resultat negatiu.

D’altra banda, ahir es van fer testos a tot el personal resident i treballador de la Residència Mare Janer, unes 90 persones, ja que la passada setmana una persona treballadora de la residència va donar positiu de COVID. Totes les persones estan aparentment sanes però, preventivament, semi-aïllades en les seves habitacions. Els familiars dels residents estan puntualment informats pel personal directiu de la residència i pel seu Patronat. Cal esperar que els resultats siguin negatius.

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Joan Santacana i Vélez
Paer en Cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 5 d'agost de 2020.