Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera acull la 2a Jornada de treball de salut mental i joves

La Paeria i l’Equip d’Atenció Primària de Cervera han organitzat la 2a Jornada de treball sobre salut mental i joves, que ha estat seguida per gairebé un centenar de professionals dels àmbits de la salut, educació, serveis socials i joventut.

DIJOUS 06 OCTUBRE 2022

La jornada, que s’ha desenvolupat a l’Auditori Municipal el dijous 6 d’octubre, ha tingut com a objectiu abordar la problemàtica de la salut mental en adolescents i joves. Ha servit per adquirir nous coneixements i per posar en comú la feina que es fa des de diferents entitats i administracions.

L’obertura ha anat a càrrec de Joan Santacana, paer en cap de Cervera; Xavier Ichart, cap d’Àrea de Gestió Clínica de la Direcció d’Atenció Primària Lleida; i Pere Vergés, psiquiatre i coordinador del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

El paer en cap, Joan Santacana, ha posat en relleu que “el Diagnòstic de salut de Cervera va detectar com a problemàtica principal la salut mental dels joves. Per aquest motiu s’incideix en aquest sentit i es treballa des de tots els àmbits, especialment salut, educació i serveis socials...”

La conferència inaugural ha anat a càrrec de Sara Marco, psicòloga del CSMIJ, que ha tingut com a tema central les autolesions; mentre que la xerrada de clausura, a càrrec de Gina Badia, psicòloga clínica de la Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària de l’Hospital Universitari de Santa Maria, s’ha centrat en els trastorns de conducta alimentària.

A més, s’han portat a terme taules de treball sobre els recursos existents per a la salut mental dels joves i s’han posat a debat qüestions com el treball en xarxa, el lleure dels joves i la implicació de les famílies. Aquestes experiències han anat a càrrec de representants del Grup Alba, el Pla Educatiu d’Entorn de Cervera, l’Oficina Jove de la Segarra, Keep Calm i l’Associació de Salut Mental Ondara Sió. 

Josep Pifarré, gerent de la Regió Sanitària Lleida, Alt Pirineu i Aran del Servei Català de la Salut, i Josep Miquel Paül, director del CAP Cervera, han estat els encarregats de cloure l’acte.

 

La salut mental al Diagnòstic de salut de Cervera

El CAP de Cervera, juntament amb l’Agència de Salut Pública, va elaborar el passat 2017 un diagnòstic de salut de Cervera recollint dades quantitatives i qualitatives. A través d’una jornada de priorització oberta a tota la ciutadania, els veïns de Cervera van manifestar que el problema que més els preocupava era la salut mental juvenil.

A través de la taula de salut mental Urgell-Segarra, que aglutina tots els recursos de salut mental del territori, i amb l’ajuda de la Federació Salut Mental Catalunya, es van fer dinàmiques al CAP de Cervera amb diversos agents i col·lectius i van sorgir tres grups de treball, centrats en el treball en xarxa, la implicació de les famílies i el lleure.