Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera celebra una nova edició de la Processó del Puro

Diumenge 13 de febrer ha tingut lloc la tradicional Processó del Puro, recuperada fa uns anys per homenatjar les persones que han patit, pateixen i patiran. Es tracta d'una processó laica, amb sortida a la plaça Major i que finalitza al cementiri.

Lectura del Manifest de la Processó del Puro.
Lectura del Manifest de la Processó del Puro.

DILLUNS 14 FEBRER 2022


A la plaça Major, 48 tocs de campana, a càrrec dels Campaners de Cervera, donen inici a la processó, que fa un recorregut pels carrers del centre fins al cementiri.

Al cementiri té lloc la lectura del Manifest, enguany a càrrec de les entitats Associació de Malalts Mentals Ondara Sió i l'Associació de familiars i malalts d'Alzheimer, amb acompanyament musical dels acordionistes Clàudia Baliellas i Aleix Prat, alumnes del Conservatori de Cervera.


Processó del Puro
 

Fins a l’any 1936, el 16 de febrer a Cervera se celebrava el que popularment s’anomenava la Processó del Puro. Una processó laica amb un itinerari que anava de l’Ajuntament fins al cementiri, i en el qual alguns homes hi anaven amb el puro encès, a diferència de les processons religioses.

Aquesta processó era en record de la tercera guerra carlina que hi hagué a Espanya durant el segle XIX, on un bàndol, el dels carlins –del pretenent Carles VII–, van intentar conquerir Cervera, ocupada per les forces de l’altre, el del govern d’Alfons XII, dit liberal. L’atac es va produir la matinada del 16 de febrer de l’any 1875 i l’aferrissada lluita va durar quasi tot el dia. La batalla acabà amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda. Els noms dels carrers Burgos, Sòria, Combat i Victòria, encara recorden aquell fet. A l’acabar la guerra, al mig del cementiri s’alçà un monument, en memòria de tots els que havien perdut la vida, amb l’esperit d’oblidar vells odis i velles diferències. Els campaners, cada any, el dia de la batalla, realitzaven 48 repicons, recordant tots els homes que havien perdut la vida.


La Processó del Puro es va recuperar per al calendari festiu cerverí, esdevenint un passeig i un espai de tertúlia, i dedicada a totes les persones que han patit, pateixen i patiran.