Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera commemora el 15è aniversari de la dignificació de la fossa comuna

El dissabte 2 de setembre va tenir lloc la trobada anual de familiars de víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera, que enguany ha commemorat el 15è aniversari de la seva dignificació.

Intervenció del paer en cap, Jan Pomés.
Intervenció del paer en cap, Jan Pomés.

DILLUNS 04 SETEMBRE 2023

Al cementiri de Cervera es va realitzar un acte de record i memòria, obert a tota la ciutadania, amb la participació del paer en cap, Jan Pomés; el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font Agulló; el cap de projectes del Memorial Democràtic, Josep Calvet; l'historiador Jordi Oliva, impulsor del projecte de recuperació de la fossa comuna; i una trentena de familiars de víctimes enterrades a la fossa.

El paer en cap de Cervera, Jan Pomés, va destacar “la importància de mantenir viva la història per no repetir els errors del passat".

De la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, va manifestar que “fa 15 anys es va encetar un camí pioner en la reparació de les víctimes de la Guerra Civil. Aquella acció continua sent una memòria exemplar que relaciona el respecte pels drets humans i l’homenatge amb el rigor històric i la pedagogia cívica”.


Durant l’acte, que fou molt emotiu, es van llegir poemes i hi va haver interpretacions musicals a càrrec del Conservatori Municipal de Cervera.

 

Dignificació de la fossa comuna de Cervera 

Enguany ha estat la 15a trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna, un espai que es va dignificar l’any 2008 per iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera.
La dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica.
El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils...
Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa.

De la iniciativa també n’ha sorgit el llibre Desenterrar l’oblit. Memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera” (Editorial Fonoll, 2020).
Es tracta d’un projecte proposat per Paquita Buron (Cerdanyola del Vallès, 1938-2021), filla d’una de les víctimes, i coordinat pels impulsors de les trobades Josep “Pepón” Miret (Cervera,1962 – Vic, 2020), Jordi Oliva (Sedó, 1965) i Rosa Papell (Taradell, 1963).