Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera commemora el centenari del naixement de Ramon Turull

La Isagoge, setmana cultural prèvia a la Festa Major de Cervera, va dedicar la jornada del dissabte 17 de setembre a homenatjar la figura de Ramon Turull i Bargués (Cervera, 1922-2003) amb motiu del centenari del seu naixement.

Acte de descoberta de la placa commemorativa a la casa on va viure Ramon Turull (foto Jordi Prat).
Acte de descoberta de la placa commemorativa a la casa on va viure Ramon Turull (foto Jordi Prat).

DIMARTS 20 SETEMBRE 2022

La Regidoria de Cultura de la Paeria i l’Espitllera-Fòrum d’Estudis Segarrencs van organitzar un acte de públic de record a Turull, al Casal de Cervera, que va consistir en deu ponències breus sobre la seva figura. Van intervenir Albert Turull, fill de l’homenatjat, que va recordar el vessant familiar; Joan Miquel Camacho, sobre la Mútua Escolar i l’Institut; el net Narcís Turull, que va tractar sobre el vessant de dramaturg del seu avi; Joan Bergadà, sobre el Casal de Cervera i l’Ajuntament; Angelina Vergés, dels cursos de català per a adults; Carme Bergés, de la relació amb Agustí Duran i Sanpere; Teresa Pintó, editor; Eduard Montiu, llibreria Dondara; Xavier Santesmasses, publicista; i Montse Pont, poeta. Va conduir l’acte Max Turull, també fill de l’homenatjat, i la presentació va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Mercè Carulla.

Des de la Paeria també es va organitzar, com a homenatge, la col·locació d’una placa commemorativa a la casa on va viure tota la vida Ramon Turull, al carrer Sòria, 3.
L’acte de descoberta va anar a càrrec del paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; i els fills de l’homenatjat, Max i Albert Turull. En representació de la Paeria també hi van assistir els regidors Ramon Augé, Joan Prat i Ricard Vicente.
Segons Joan Santacana, “durant els seus 81 anys de vida, Ramon Turull va exercir de cerverí i ho va fer des del seu carrer i des del seu barri que el van veure néixer, créixer i morir".

La Biblioteca Josep Finestres de Cervera es va afegir a l’homenatge organitzant dos activitats: una narració de contes i una mostra de llibres.
La narració de contes, adreçada al públic familiar, va anar a càrrec Txell Morera. Estava basada en l’obra “La bruixa enemiga de la Carranca... i vuit històries d’animals” de Ramon Turull.
Acte seguit es va inaugurar la mostra bibliogràfica, a càrrec del paer en cap, Joan Santacana; la directora de la Biblioteca, Elisenda Valls; i Max i Albert Turull.
La mostra, que es pot visitar fins al divendres 23 de setembre, inclou obres literàries (poesia, teatre i narrativa) de Ramon Turull i altres títols de la seva faceta com a editor.

La jornada va cloure amb el sopar literari organitzat per Òmnium Cultural Segarra-Urgell, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra, al Paranimf de la Universitat.
L’acte fou conduït per la periodista cerverina Judit Castellà, amb interpretacions literàries a càrrec del rapsoda Xavier Hidalgo i musicals d’Alba Bonet i Isaac del Pino, violí; Lluc Armengol, viola; i Duna Pomés, violoncel, del Conservatori de Cervera; i la lectura de poemes i textos de l’autor per part de familiars i altres personalitats en representació del món cultural cerverí.
La vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Mònica Terribas, i el paer en cap, Joan Santacana, també van intervenir en l’acte. Per Joan Santacana, “Ramon Turull estimava Cervera sense límits, com queda palès en els seus textos. Cal que les cerverines i els cerverins imitem Turull i ens contagiem d’aquesta estima; de Cervera, fem-ne bandera!”.

 


Setmana cultural Isagoge

La 46a Isagoge, setmana cultural preludi de la Festa Major, organitza un total de 26 activitats entre els dies 15 i 23 de setembre.

Enguany commemora dos centenaris: la construcció de la Farinera del Sindicat i el del naixement del mestre, escriptor, llibreter i editor Ramon Turull

Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.