Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera va dedicar el 25N a visibilitzar i trencar els silencis enfront de les violències masclistes

La Paeria va fer efectiu el canvi de nom de la plaça de Pius XII pel de Magdalena de Montclar, amb un acte públic de descoberta de la placa, i va preestrenar a Cervera el documental “El sostre groc”, en una projecció al Cinema Casal amb un col·loqui posterior.

Inauguració de la plaça Magdalena de Montclar.
Inauguració de la plaça Magdalena de Montclar.

DILLUNS 28 NOVEMBRE 2022

L’acte de descoberta de la nova placa a la plaça Pius XII es va fer el divendres 25 de novembre, coincidint amb la commemoració del Dia internacional contra la violència envers les dones.

Magdalena de Montclar fou una dona acusada de bruixeria i condemnada a mort l’any 1617 pel Consell Municipal de Cervera. Posar el seu nom a la plaça es considera un acte de justícia i desgreuge en memòria de totes les dones que, al llarg de la història, van ser víctimes de falses acusacions, van patir assetjament i van ser castigades pel sol fet de ser dones.

A més de substituir la placa amb el nom de la plaça, se’n va col·locar una altra d’explicativa amb el text: “La Paeria de Cervera vol recorda el nom de Magdalena de Montclar i el de la resta de dones injustament perseguides, jutjades i condemnades per bruixeria a la ciutat: Margarida (1545), Maria (1548), Magdalena (1617), Caterina (1620) i Margarida (1640)”.

La plaça estava dedicada al Papa Pius XII, el Papat del qual, entre el 1939 i 1958, va tenir un paper controvertit en la història contemporània.

El canvi de nom d’aquesta cèntrica plaça de Cervera es va decidir mitjançant un procés de participació ciutadana, que va finalitzar el passat mes maig, i es va aprovar al Ple de la Paeria del juliol.

Durant l’acte, el paer en cap, Joan Santacana, va explicar tot el procés realitzat pel canvi  de nom de la plaça.

Posteriorment, la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, i la regidora de Cultura, Mercè Carulla, van llegir el Manifest del 25N la Paeria de Cervera.

També hi van assistir els regidors Ramon Augé i Joan Prat, i el president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch.

La gegantona Magdalena de Montclar, portada pels Geganters de Cervera, també va ser present a l'acte.

 

Una altra activitat amb motiu del 25N fou la preestrena a Cervera del documental “El sostre groc”, d’Isabel Coixet, organitzada per la Regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+, amb la col·laboració de Cinema a la Boira. 

La projecció, que va anar acompanyada d’un col·loqui, va tenir lloc el dissabte 26, al Cinema Casal, i hi van assistir més d’un centenar de persones. 

“El sostre groc” tracta sobre els abusos sexuals que van patir nou dones estudiants de l’Aula de Teatre de Lleida per part de dos dels seus professors entre els anys 2001 i 2008.

Per la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, “transmet les sensacions de ràbia, per l’horror que han patit i el silenci de tants, que els fa còmplices; i admiració, per la valentia de totes elles de trencar el silenci i denunciar”.