Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera s'afegeix a la campanya "No t’ho empassis" per lluitar contra l’estigma en salut mental

La Taula de Salut Mental Urgell-Segarra i la Diputació de Lleida impulsen la campanya de sensibilització "No t’ho empassis! Estovalles contra l’estigma", que es durà a terme en 80 establiments de restauració de la demarcació de Lleida, amb la finalitat de donar a conèixer mites i falses creences associades a les persones amb algun diagnòstic de salut mental.

El paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de la Paeria i diputada provincial, Mercè Carulla, van ser a la presentació de la campanya.
El paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de la Paeria i diputada provincial, Mercè Carulla, van ser a la presentació de la campanya.

DIMECRES 01 DESEMBRE 2021

Per a la campanya s’han dissenyat sis models d’estovalles de paper amb diferents missatges i afirmacions errònies que ens podem trobar sovint en converses del dia a dia i que contribueixen a estigmatitzar les persones amb trastorn mental.
A través d’aquestes estovalles, es convida els clients a aixecar el plat i descobrir quina és la realitat que viuen aquestes persones i trencar d’aquesta manera amb els prejudicis existents.

Els establiments de restauració de Cervera que s'han afegit a la campanya són el Bar Polígon, els 3 Fogons, el Casal de Cervera i Asador el Ombú.

La presentació de la campanya va tenir lloc dimarts 30 de novembre, al restaurant El Gat, de Tàrrega, en un acte conjunt de la Taula de Salut Mental Urgell-Segarra i la Diputació de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va manifestar que, a través de l’acció de les estovalles, “es transmeten missatges que ens conviden a esborrar prejudicis, i a entendre que les persones diagnosticades amb problemes de salut mental són persones com nosaltres mateixos, que en un moment donat pateixen una patologia que ens podria afectar a qualsevol de nosaltres. I davant d’això hem de no tancar els ulls i ser solidaris”.

A l’acte de presentació hi van intervenir representants de la Taula de Salut Mental Urgell-Segarra, Maite Trepat i Miracle Llorenç, que van destacar la importància de la Taula per treballar conjuntament i de manera coordinada tots els serveis i recursos que hi ha al territori en relació amb la salut mental, amb l’objectiu d’apropar-los a les persones i fer-les més eficients. Així com impulsar accions de sensibilització a tota la ciutadania.

També es va escoltar el testimoni en primera persona del Miquel Àngel Vilardell, que forma part de la comissió antiestigma de la Taula i activista en salut mental. “L’estigma per a mi és quan es posa una etiqueta a davant tan gran, que se n’obliden de la persona que hi ha al darrere. Moltes vegades la pròpia persona es fa tan seva l’etiqueta que es creu l’estigma. Cosa que fa molt més difícil la vida diària i la recuperació”, ha explicat Vilardell.

El president de la Diputació de Lleida fou acompanyat pel diputat de salut, Albert Bajona; les diputades Mercè Carulla i Rosa Maria Perelló; l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan; el paer en cap de Cervera i regidor d'Acció Social i Ciutadania, Joan Santacana; i l’alcaldessa de Sanaüja, Gemma Martínez.

Aquesta campanya s’ha volgut vincular també a la Marató de TV3 que aquest any va dirigida a la salut mental. A través d’un codi QR imprès a les estovalles es convida tots els clients a fer una donació. Està previst que la campanya duri fins al mateix dia 19 de desembre, dia de la Marató.


Taula de Salut Mental Urgell-Segarra

La Taula de Salut Mental (TSM) de l’Urgell i la  Segarra es va iniciar l’any 2006 amb l’impuls de la Federació Salut Mental Catalunya (anteriorment FECAFAMM).

Des dels seus inicis la TSM l’han conformat tant tècnics d’entitats i administracions públiques com directors/presidents d’aquestes, entitats que de manera específica o no treballen en el camp de la salut mental. 
La Paeria de Cervera forma part d'aquesta iniciativa.

Les Taules de Salut Mental són uns espais d’intercanvi d’informació, de reflexió i de debat entorn la situació de l’atenció a la salut mental i les seves necessitats de millora, i estan compostes per persones i representants d’entitats, recursos i administracions coneixedors del territori i de les necessitats en matèria de salut mental.


Informació i imatge aportat per la Diputació de Lleida.