Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Conseqüències"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 12 d'abril).

DIMARTS 13 ABRIL 2021

És coneguda la difícil conciliació entre el control de la transmissió de la pandèmia i la necessitat de recuperar un ritme familiar i social habitual. Això genera tensions que van en augment amb el pas del temps i la persistència del virus entre nosaltres.

Les autoritats sanitàries i de seguretat han de fer constants equilibris per mantenir el virus a ratlla i fer-ho de la forma menys lesiva per als interessos personals, socials i econòmics de les persones i dels col·lectius.

Les mesures de protecció (distància, mans, mascareta, ventilació) són el nostre mur de contenció, però és un mur que no permet cap escletxa. Per això hi ha les contínues crides des de l’Administració a mantenir-lo sòlid i amb aquesta finalitat es fan nombroses apel·lacions a la responsabilitat individual i de grup de la població. Això s’acompanya de restriccions a la mobilitat i a la concentració de persones.

Quan arriben dades significades del calendari, com ho són les de la Setmana Santa i ho van ser les de Nadal, es programa relaxament de les restriccions i es permet certa mobilitat i, a la vegada, es reforcen els missatges de responsabilitat. Tothom és conscient que, malgrat que la immensa majoria de les persones serà responsable, hi haurà un mínim col·lectiu que descuidarà alguna mesura i s’obrirà alguna escletxa no volguda al mur. Això es traduirà en conseqüències com l’augment de casos i, potser també, de la seva gravetat.

Ha passat a Catalunya i està passant a Cervera.

Són riscos que s’assumeixen per poder tenir una mica de llibertat i recuperar activitat. Però sabem que hi haurà una nova anàlisi de les conseqüències i, si no són assumibles, retornaran les restriccions.

Cal esperar que la vacunació sigui el segon mur de contenció que ens permetrà aturar la transmissió epidèmica i, d’aquesta manera, recuperar l’anhelada quotidianitat anterior al 2020. Però és un mur molt baixet de moment i, mentre no el fem de l’altura suficient, hem de confiar en el primer mur, el de les mesures, tapar-hi les escletxes i fer el possible perquè no en tingui de noves evitant, així, conseqüències.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 9 d’abril de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

38

ACUMULAT

961

Fort augment des de l’anterior comunicat que contenia dades del 30 de març. S’ha passat de 28 a 38 persones positives. Xifra semblant a la de principis d’any.

Els casos acumulats han passat de 941 a 961 en 10 dies, creixement de 20 persones. Mitjana de 2 casos diaris. Augment que, com es pot veure en les gràfiques s’ha accentuat just després de la Pasqua.

Aquestes dades evidencien les conseqüències no volgudes de la major mobilitat per Setmana Santa.

Durant la passada setmana, deu persones han superat la malaltia.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret i acumulats és la següent: 


Vacunació a la Segarra

Les dades de Salut indiquen que en el període que va del 30 de març al 9 d’abril s’han administrat 1.095 vacunes en primera dosi i 116 en segona.

Actualment hi ha 3.604 persones vacunades en primera dosi (15,79% del total de la població) i 1.380 d’elles han rebut, també, la segona dosi (6,05% del total de la població). La taula següent exposa l’evolució:

 

30 març

Increment

9 abril

1a dosi

2.509

10,99%

1.095

4,80%

3.604

15,79%

2a dosi

1.233

5,40%

147

0,65%

1.380

6,05%

Hi ha hagut un augment significatiu de les persones vacunades en primera dosi. Aquest fet va en la bona línia, però encara s’està molt lluny de la immunitat de grup, que serà eficaç quan s’arribi al 70% de la població vacunada.

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 12 d’abril del 2021.