Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Desescalades"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (20 de novembre de 2020).

DIVENDRES 20 NOVEMBRE 2020

La Generalitat de Catalunya ha exposat la previsió de desescalada de les mesures de protecció actualment vigents. A l’espera de la seva concreció legal publicada al DOGC, sabem que es farà en quatre fases amb remissió progressiva de les limitacions actualment establertes, sempre d’acord amb l’evolució de la pandèmia.

Aquesta situació és semblant a la viscuda al juny, després de la primera onada. Tot sembla indicar que, aleshores, es va fer de forma una mica precipitada saltant de fase en pocs dies, sense tenir constància certa de l’eficàcia de la fase anterior.

D’aquella època és quan ve el conegut trinomi distància-mans-mascareta, l’aplicació del qual és del tot indispensable per evitat transmissions. També han vingut altres indicacions com les limitacions en trobades familiars i socials, la ventilació, etc.

Possiblement la relaxació en el seguiment d’aquestes mesures va contribuir al rebrot de la segona onada i això va tenir com a conseqüència l’enfortiment de les restriccions: tancament de diverses activitats econòmiques i culturals, confinaments... Qüestions que han afectat de forma sensible l’economia d’empreses i famílies i el benestar de la ciutadania en general.

Ara els índex de la malaltia estan remetent i tornem a desescalar. Ara sabem què va passar després del juny. Ara és el moment de fer-ho millor. Tothom ho vol i tothom ho pot fer.

El control de la malaltia depèn dels avenços científics, és cert, però també en alguna forma depèn de la nostra actitud conscient.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 18 de novembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

72

ACUMULAT

642

 

En la darrera setmana s’ha passat de 91 casos positius actius a 72. Suposa un descens de 19 persones. Una baixada apreciable. Des del pic de positius de finals d’octubre (111 casos), el descens ha estat d’un 35 %. Si tothom segueix aplicant les mesures de prevenció i protecció, la tendència es mantindrà; però, qualsevol descurança pot revertir la corba a l’alça. Hem de seguir atents.

Un altre bon senyal és la desacceleració en el creixement dels casos acumulats. En la darrera setmana hem passat de les 619 persones que havien tingut la malaltia des del mes de marc a 642, aquest dimecres. És un increment de 23 casos (mitjana de 3,3 persones al dia). Aquesta xifra és sensiblement inferior al creixement de la setmana anterior, que va ser de 62 casos (mitjana de 8,9 persones al dia). Això suposa que la transmissió de la malaltia s’ha reduït i, lògicament, cal esperar que el nombre de persones infectades segueixi la mateixa tendència.

Han estat 42 el nombre de persones que han superat la malaltia en la darrera setmana.


L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

 

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 20 de novembre de 2020