Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Distància"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 1 de març).

DILLUNS 01 MARÇ 2021

La distància és una de les mesures que ens asseguren la no propagació de la COVID-19. Ho hem sentit milers de vegades: mantinguem una distància d’un metre i mig amb les persones que no són de la nostra bombolla de convivència. Hem après a fer-ho i ja ho estem assimilant com una actitud habitual.

El manteniment de la distància ha contribuït, sens dubte, a la contenció de contagis. Això és bo.

Tanmateix, aquesta virtut protectora ha anat en detriment de la comunicació emocional entre persones.

Abraçar una amiga o un amic quan el trobem després d’un temps, intercanviar dos petons d’afecte, mantenir una conversa amb proximitat física, donar un cop a l’espatlla com a mostra de suport, oferir la mà com a salutació o comiat, xiuxiuejar un secret a l’orella... són gestos que hem aparcat.

Sense voler i, potser sense adonar-nos-en, no abraçar, no besar, no donar la mà, no tocar, no xiuxiuejar... ens estan distanciant afectivament, convertint aquella persona que ens ha estat propera sempre en una mica aliena. Ben segur que no volem que sigui així, però...

La distància física, ben necessària per evitar transmissió, no ha de convertir-se en una distància emocional. Cal que manifestem contínuament les ganes d’abraçar, besar, tocar... Hem d’esforçar-nos per mantenir la comunicació afectiva sense apropar-nos, hem de fer saber per gestos o verbalment que estimem la persona interlocutora. És vital, en aquests temps d’aïllament, mostrar la proximitat. Això també ens ajudarà a suportar els condicionants que ens ha imposat el virus.

I quan acabi el malson i desaparegui la distància, si hem sabut mantenir els vincles emocionals, les abraçades i els petons no ens semblaran aliens ni forçats.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 26 de febrer de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

 

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

24

ACUMULAT

902

En la darrera setmana s’ha passat de 36 casos positius actius a 24. Baixada força significativa, 12 persones, que ens col·loca als nivells de principis de desembre, quan s’acabà la segona onada. Aquest nivell l’hem tingut durant tota la setmana (veure gràfica) i pot ser un senyal de superació de la tercera onada, que a Cervera va tenir el seu pic a finals de desembre amb 64 casos, coincidint amb el brot a la residència Mare Janer, i que s’ha mantingut el gener i el febrer amb valors constants al voltant dels 40 casos.

Aquest baix nivell el tenim 14 dies després de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya i confirmen que la incidència de la mobilitat d’aquell dia sobre els possibles contagis ha estat nul·la. No hi ha casos imputables a la jornada electoral i resta palès que l’objectiu de les mesures aplicades aquell dia s’ha assolit i, també, que el civisme mostrat per totes les persones votants va contribuir a la màxima seguretat durant les eleccions.

Pel que fa als casos nous, es confirma la bonança apuntada al parlar dels casos actius. Durant aquesta setmana han estat 4 les persones que han contret la malaltia (s’ha passat de 898 positius, des de l’inici de la pandèmia al març de 2020, a 902). És una mitjana de 0,6 persones al dia, gairebé la més baixa des de l’inici de la pandèmia.

Les dades ens indiquen que, des de dilluns passat, han estat 16 les persones que han superat la malaltia.

Estem, doncs, en un bon moment. Si es dona aquesta circumstància és quan, com es recorda sempre, cal mantenir les mesures de protecció i no ens hem de refiar de la menor presència de persones contagiades. Tot pot canviar en qualsevol moment si no tenim tota la cura possible.

Diuen que comença a córrer entre nosaltres la variant britànica del virus, que és més contagiosa. No ho serà si la sabem aïllar bé (distància-mans-mascareta-ventilació).

La Generalitat va obrint, molt lentament, les possibilitats de mobilitat i activitat social. Això és un augment del risc. No ho serà si ho fem bé (distància-mans-mascareta-ventilació).

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

En la gràfica de positius diaris s’aprecia la baixada i l’estabilització al voltant de les 25 persones.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 1 de març de 2021