Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"DOGC"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 15 de març).

DILLUNS 15 MARÇ 2021

Poc a poc es van relaxant les mesures restrictives imposades per les autoritats i que es recullen en les ja habituals Resolucions del Departament de Salut publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els dissabtes.

La darrera Resolució permet “seguir avançant en el procés de recuperació d’activitats, en virtut de la millora lenta però progressiva dels indicadors de control de la transmissió (sic). Ho fa sobre la base de les mesures preventives que fins ara han mostrat la seva efectivitat contra la pandèmia, dirigides a afavorir el distanciament entre persones que no pertanyen a grups de convivència estable, prescindir d’aquelles activitats no essencials que suposen un risc de contagi i evitar les aglomeracions o concentracions de persones en espais de concurrència pública, especialment en llocs tancats (sic)”.

Els textos legals es llegeixen poc i, generalment, ho fan solament les persones que les han d’aplicar directament. El públic general no s’hi sol interessar.

Avui he volgut transcriure literalment un tros curt del text publicat al DOGC. És alliçonador en la mesura que explica l’objectiu i la motivació de les mesures que indiquen tot allò que s’ha repetit fins a la sacietat:

  • Es recupera activitat perquè milloren els indicadors sanitaris.
  • Es fa amb prudència, mantenint les mesures que són efectives.
  • Les mesures són per mantenir distanciament entre persones de bombolles diferents, limitar activitats no essencials i evitat aglomeracions de persones, especialment en llocs tancats.

Obrim poc a poc, però amb precaució, molta precaució. El text legal ho diu, però caldria que també es fes per convicció personal i col·lectiva. Anem sortint del malson i hem de ser previnguts si no volem tornar-hi i encetar la quarta onada.

A partir d’avui es permeten més activitats: sortida del perímetre comarcal amb el grup de convivència, obertura del comerç els caps de setmana, autorització de la cultura popular i tradicional de forma estàtica i amb el públic assegut, represa de totes les competicions esportives amb presència limitada de públic...

Es pot fer més activitat i això suposa més mobilitat i contacte i, en conseqüència, més risc de contagi. És aquí quan cal activar la precaució, que inclou l’ús obligatori de distància-mans-mascareta-ventilació, la limitació cauta i voluntària de l’activitat (que es pugui fer una cosa, no vol dir que sigui obligatori fer-la) i, en cas d’augment local de contagis, la prohibició puntual per motius de salut pública.

Precaució i anirem bé, ho digui el DOGC o no.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 12 de març de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

13

ACUMULAT

912

En la darrera setmana s’ha passat de 9 casos positius actius a 13. Increment baix en xifres absolutes, 4 persones, però important en termes relatius: 44,4%.

Quan les xifres absolutes són baixes, qualsevol increment suposa una alteració important dels índex relatius. És el cas d’aquesta setmana i cal, en aquestes situacions, que l’anàlisi no sigui alarmista i ponderar assenyadament els dos tipus de creixement, el relatiu i l’absolut: fort creixement percentual del nombre de positius, però solament n’hi ha 4 més.

Continuem en dades baixes, però hem de ser cauts. S’ha iniciat un increment i ens cal estar alerta per fer que es quedi en un inici i remeti aviat.

Durant la passada setmana, han contret la malaltia a la ciutat un total de 7 persones, passant de 905 casos a 912. És un increment d’1 persona al dia, mitjana superior a la de la setmana anterior (0,4 persones al dia). Dada que confirma la necessitat de prevenció i precaució per limitar el creixement.

Durant la passada setmana, 3 persones han superat la malaltia.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

En la gràfica de positius diaris s’aprecia el lleuger repunt d’aquesta setmana, però es continua en la zona baixa de persones contagiades.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

S’observa el repunt d’aquesta setmana. Fet que serà preocupant si es manté.

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut

Cervera, 15 de març de 2021.