Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Dona"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 8 de març).

DILLUNS 08 MARÇ 2021

Aviat farà un any de la Declaració de l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (aquest és el títol del Reial Decret que el va imposar).

Era el reconeixement oficial de la incertesa que generava la presència del virus en la nostra societat. Incertesa de difícil gestió que s’ha concretat en un periple de preses de decisió vacil·lants, a vegades inconnexes, algunes sense base científica sòlida i, massa sovint, marcades per la recerca d’un equilibri pervers entre salut i economia.

Si bé és criticable la gestió política de la crisi (solament cal veure les perles que s’han intercanviat els mandataris de les diferents formacions polítiques), no ho és gens la gestió a peu de carrer de les professionals que han lluitat cos a cos contra el virus i les seves conseqüències.

Al parlar de professionals he utilitzat el gènere femení, no tant per marcar un ús no sexista del llenguatge, que també, sinó per plasmar la realitat: són les dones les que han estat a primera línia de la lluita des del primer dia i durant tot l’any.

Les professions vinculades al servei a les persones estan desenvolupades molt majoritàriament per dones: sanitat, comerç, serveis socials, neteja, cura de persones, geriatria... Ocupacions que han patit directament l’impacte de la pandèmia, amb un increment notable de la càrrega de feina que ha estat perfectament gestionat per les professionals i amb una exposició superior al risc i a les infeccions.

I s’ha fet amb el greuge atàvic de la bretxa salarial, que castiga el treball quan es conjuga en gènere femení. És inadmissible que, avançat ja el segle XXI, no s’hagi avançat gens en aquesta injustícia secular.

En una data com la d’avui, on tothom reivindica el paper de la dona treballadora, i en una època com l’actual, on són les dones les que ens han fet més lleugera la crisi sanitària, ens hem de conjurar perquè cada dia sigui 8 de març.

Potser així es farà justícia.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 5 de març de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

9

ACUMULAT

905

En la darrera setmana s’ha passat de 24 casos positius actius a 9. Baixada important, 15 persones, que ens ha col·locat en la xifra més baixa de persones amb la malaltia des de l’abril del 2020, gairebé a l’inici de l’epidèmia.

És una molt bona notícia, l’origen de la qual està en el sacrifici individual i col·lectiu de cadascun de nosaltres i de tots en global. El virus és el mateix i amb la mateixa capacitat d’infecció, o potser més gran en el cas de la variant britànica, i si no s’escampa és per la nostra actitud pacient de prevenció i protecció i, encara que no ens agradi gens, per les limitacions que ens han imposat les autoritats i que hem suportat en detriment de les nostres relacions personals, familiars i socials.

Cal suposar que les vacunes aniran alleugerint el sacrifici. Però encara estem en una fase molt inicial (a la Segarra s’ha vacunat el 6,9% de la població) i, mentre no s’arribi a un percentatge significatiu de persones vacunades, caldrà insistir en la fórmula distància-mans-mascareta-ventilació i, segurament, de forma més intensa, ja que la gradual obertura de l’activitat i de la mobilitat augmentarà el risc.

La baixada de casos és conseqüència directa de les escasses infeccions que s’han produït durant la darrera setmana. Solament 3 cerverines/cerverins han contret la malaltia (mitjana de 0,4 persones al dia). Són 905 les persones que han patit la COVID des de l’inici de la pandèmia al març del 2020.

Durant la passada setmana, 18 persones han superat la malaltia.


L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent: En la gràfica de positius diaris s’aprecia la baixada constant en el darrer mes, que s’ha accentuat notablement en els darrers 15 dies.


L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:S’observa perfectament la consonància entre l’aplanament de la corba de casos acumulats i la baixada significativa de casos actius.


Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 8 de març de 2021.