Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Cervera exposa el vincle intel·lectual entre el poeta Jaume Ferran i el pintor Palau Ferré

Dijous 28 de de gener va obrir les portes al Museu de Cervera l’exposició “Jaume Ferran i Palau Ferré: un vincle intel·lectual”, en la qual es repassa l’amistat que al llarg de les seves vides van tenir el poeta i professor Jaume Ferran (Cervera, 1928 – Smyrna, 2016) i el pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000).

DIVENDRES 29 GENER 2021

En referència a la mostra, la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés, ha destacat que “després d’un any molt complex pel món cultural, comencem aquest 2021 amb una  exposició que vincula bé el nexe entre allò local i allò global, a través de dues personalitats del nostre territori que van tenir projecció internacional en l’àmbit de la literatura i de les arts plàstiques”. Així mateix, ha recordat que “Jaume Ferran era una persona molt estimada i reconeguda pels cerverins i aquesta mostra és una bona ocasió per conèixer una vessant interessant de la seva vida: l’amistat que va tenir amb Palau Ferré”.

El comissari de l’exposició, l’historiador i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, ha apuntat que "en el marc del centenari del pintor Palau Ferré, que té lloc al llarg d’aquest 2021, l'exposició de Cervera ens ofereix l’oportunitat d’endinsar-nos en el vincle que l’artista tenia amb el poeta Jaume Ferran, que va ser una peça clau per entendre algun dels moments més destacats de la trajectòria de Palau Ferré: com l’exposició que el pintor va celebrar a la Biblioteca Nacional, el 1970, o la seva participació a l’homenatge nord-americà a Picasso, el 1971. Així, amb aquesta exposició, volem retre homenatge a la seva amistat".

En aquesta mateixa línia, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana, que ha visitat l’exposició juntament amb la regidora de Cultura, Mercè Carulla, s’ha mostrat "satisfet de posar en valor un cerverí il·lustre com Jaume Ferran, que va ser nomenat fill predilecte, i ha remarcat que per a la ciutat és un orgull que la primera de les exposicions temàtiques de Palau Ferré que s’aniran duent a terme aquest 2021 arreu de Catalunya hagi estat la de Cervera. Dos anys després de la capitalitat cultural, Cervera continua sent un referent, també, per a la història i l’art”.


L’exposició

L’exposició “Jaume Ferran i Palau Ferré: un vincle intel·lectual” és una panoràmica que repassa l’amistat i les col·laboracions entre les dues personalitats. La mostra s’estructura cronològicament i, així, el visitant pot endinsar-se des del moment de la seva coneixença, el 1957, en el marc d’una exposició que Palau Ferré celebrava a l’Ateneo de Madrid, fins als darrers anys de les seves vides, passant pels articles de premsa i el poema que Jaume Ferran va dedicar a l’artista, o al retrat que Palau Ferré va fer de l’esposa del poeta. També es fa especial èmfasi en les trobades estiuenques que duien a terme a Catalunya, amb llargues sobretaules, aprofitant les vacances de les facultats nord-americanes, on Jaume Ferran era professor.

Dos dels moments clau que s’expliquen a l’exposició es concentren en el període 1970-1971. Així, l’abril de 1970, Jaume Ferran fa d’amfitrió de Palau Ferré a Madrid, tot prologant el catàleg de l’exposició pictòrica que té lloc a la Biblioteca Nacional d’Espanya i que consolida l’artista en l’àmbit estatal; de la mateixa manera, el 1971 Jaume Ferran té un paper actiu en la participació de l’homenatge nord-americà al 90è aniversari de Picasso, que tindrà lloc al Museu Everson de Nova York.

Aquesta exposició de Cervera es podrà visitar fins el 21 de març.


Informació i imatge aportat pel Museu de Cervera.
Cervera, 29 de gener de 2021.