El procés participatiu per dedicar un espai públic a Magdalena de Montclar arriba a la fase definitiva de votació
El jurat ha donat a conèixer els tres espais que ha seleccionat com a candidats a dur el nom de Magdalena de Montclar: el carreró de cal Regué, la plaça de cal Racó i la plaça de Pius XII, d’acord amb les propostes presentades prèviament per la ciutadania i criteris tècnics.
DIVENDRES 13 MAIG 2022
El jurat estava format per la filòloga Maite Puig, la historiadora Montse Pérez i el geògraf Ramon Balcells. Han escollit aquests tres noms d’entre els 19 carrers i places que van proposar la ciutadania en la fase anterior del procés.
Carreró del cal Regué
És un carreró perpendicular al carrer Major que es coneix popularment amb el nom de Cal Regué (provinent del renom de la casa del costat). No té nom oficial, per la qual cosa no caldria canviar un topònim ja existent.
Plaça de cal Racó
Un dels espais centrals de la festa de l’Aquelarre. El nom de la plaça (motivat pel renom de la família propietària dels horts que hi havia en aquell espai) és relativament recent, la qual cosa en facilita el canvi.
Plaça de Pius XII
Situada al centre de Cervera és l’únic espai dedicat a un papa. El Papat de Pius XII, entre 1939 i 1958, té un paper en la història contemporània controvertit, atès que amb la seva conformitat se signà el concordat de la Santa Seu gràcies al qual el dictador Francisco Franco obtenia el reconeixement internacional del règim.
Podeu consultar l'argumentari complet del jurat en aquest enllaç.
El procés de votació serà entre els dies 16 i 29 de maig. Les votacions es podran fer a través de la pàgina web municipal cervera.cat o de manera presencial a les urnes habilitades a la Paeria, el museu, la biblioteca, el conservatori i la piscina coberta.
Poden votar totes les persones empadronades a Cervera i que siguin majors de 16 anys o bé propietàries d’un immoble al municipi. Només es pot votar una proposta.
El dilluns 30 de maig, en un acte públic obert a la ciutadania, s’anunciarà la proposta més votada, que serà l’espai que portarà el nom de Magdalena de Montclar.
Magdalena de Montclar
Després de patir una persecució injusta, Magdalena de Montclar fou condemnada a mort. Magdalena, que era esposa de Salvador Cuberes, veí de Montclar, va ser inculpada el 4 de juny de 1617 de bruixa fetillera, d’haver tingut tractes impúdics amb el dimoni, d’haver ocasionat danys als fruits i la mort de criatures, a més d’altres crims.