Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els actes de record a Josep Benet enceten la Isagoge

Dissabte 19 de setembre va començar la setmana cultural Isagoge, amb la descoberta d’una placa commemorativa a la casa natal de Josep Benet, situada al carrer Major, 97 (actual Casa Dalmases).

DILLUNS 21 SETEMBRE 2020

La descoberta de la placa va anar a càrrec del paer en cap, Joan Santacana, en un acte al qual van participar l’historiador Josep M. Solé i Sabaté, comissari de l’Any Benet; l’historiador segarrenc Jordi Oliva, deixeble de Benet; Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida; Lluís Duran, vocal de la Junta directiva d’Òmnium Cultural; Mercè Carulla, regidora de Cultura, i altres regidors de la Paeria de Cervera.

En les intervencions es va destacar el compromís polític i personal de Josep Benet amb el país i que mai va renunciar al seu origen, cerverí i segarrenc. Fou un acte de gratitud de la ciutat envers un dels seus fills predilectes i de reivindicació del seu pensament i les seves obres.

Posteriorment, es va inaugurar l’exposició “La ciutat de Josep Benet”, a càrrec del seu deixeble, l’historiador Jordi Oliva. Es tracta d’un recorregut per quatre escenaris de Cervera relacionats amb la vida de Benet: l’església de Sant Joan, la plaça Santa Anna, el Centre Obrer i la plaça del Fossar.

Diumenge 20 va obrir portes l’espai audiovisual, a l’Auditori, on es projecten documentals i entrevistes a l’historiador cerverí. La inauguració va anar a càrrec de Xavi Santesmasses, periodista del diari Segre, que va recordar l’homenatge que Cervera va retre a Josep Benet l’any 2008.

 

Al marge dels actes de record a la figura de Josep Benet, la Isagoge ha ofert altres activitats culturals com la representació de “La porta de les bones intencions”, en tres sessions al Paranimf de la Universitat. L’obra, dirigida per Pep Oriol, estava basada en l’escena de l’infern de la Passió Medieval, representació per a la qual va recaptar fons.

També va tenir lloc un concert d’Oriol Rosés, contratenor, i Jonatan Carbó, orgue, al concent de Sant Agustí, dins del XXII Festival d’Orgues de Ponent i del Pirineu.

Els actes continuen fins al divendres 25, quan la Isagoge deixa pas a la Festa Major. Enllaç a la programació.

 

Setmana cultural Isagoge

La Isagoge es dedica a la figura de Josep Benet i Morell (Cervera, 1920 - Sant Cugat, 2008). Enguany la Generalitat de Catalunya commemora l’Any Benet, en motiu del centenari del seu naixement. Josep Benet, historiador, advocat i polític, fou nomenat fill predilecte de Cervera l’any 1991. Ara la ciutat li dedica un nou homenatge amb la setmana cultural Isagoge.


Cervera, 21 de setembre de 2020.