Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Quartets Altimira i Teixidor obren el Cicle de concerts

La lluminosa tonalitat de Re Major va obrir un concert que va denotar interès tant pel programa com pel fet d’haver estat orfes de música en directe d’ençà de la pandèmia.

DILLUNS 19 OCTUBRE 2020

I és que el diumenge 18 d'octubre va tenir lloc, al Paranimf de la Universitat, l'inici del nou Cicle de concerts de tardor de Cervera, que enguany arriba a la 33a edició.

A la primera part vam poder escoltar el Quartet op. 18 n. 3 de Beethoven a càrrec del Quartet Altimira -que s’unia així a la commemoració del 250è aniversari del naixement de Beethoven. Malgrat ser un dels primers treballs del geni de Bonn, aquest sorprèn ja amb dues primeres notes del violí primer a les quals segueixen les següents vuit i que semblen fluir per sobre l’acompanyament d’acords a càrrec de la resta de grup i que podrien ser més pròpies de l’inici d’un moviment lent que d’un Allegro. Una obertura sorprenent i menys “democràtica” que en altres quartets, on les veus i la importància queda més diversificada. La calidesa i sensibilitat de la violinista Maria Florea evidencià una fluïdesa i una facilitat a la qual seguiren els companys. Un Andante ben cantat, delicat i elegant donà pas a un Scherzo ben desgranat i a un brillant final.

La segona part estigué dedicada a una de les joies de la música de cambra, l’Octet op. 20 de Mendelssohn. Una obra que no es pot escoltar amb facilitat, escrita als 16 anys i que conté la fantasia i la vitalitat de les seves millors obres. En aquest cas els protagonistes sorgiren de la fusió de dos quartets catalans -Altimira i Teixidor- que hem pogut gaudir ja a casa nostra i que col·laboraven per primera vegada.

En poguérem escoltar una lectura vibrant, encapçalada de nou per una brillant Maria Florea, on tot el grup sabé escoltar-se, trobar el matís i la claredat necessàries. Una lectura per moments simfònica, però sense excessos.

Un concert per gaudir d'una certa tornada a la “nova normalitat”, però on hauríem de denunciar l’absència de serveis en tot l’edifici de la Universitat, fet que va provocar que, juntament amb l’absència de bars oberts, hi hagués part del públic que va haver de marxar o demanar de poder-hi anar en cases veïnes. Lamentable. I un fet inexplicable al qual algú hauria de posar remei quan estem a menys d’un mes del Festival de Pasqua.


Informació i imatge aportat per Santi Riu (Associació Amics de la Música).

Cervera, 19 d'octubre de 2020.