Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Espera"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 22 de febrer).

DILLUNS 22 FEBRER 2021

Estem davant una millora de les dades que avaluen la situació epidèmica al nostre país. Les dades genèriques de risc de rebrot (aquell que hauria d’estar per sota de 100) i de taxa de contagi (aquella que hauria d’estar per sota d’1) estan baixant. A Catalunya són actualment de 296 i 0,90, respectivament, quan fa un mes eren de 575 i 1,04.

Pels que en tingueu curiositat, a la Segarra (el Departament de Salut no detalla les dades de Cervera) són de 92 i 0,50. Fa un mes eren 430 i 1,47. Les dades al nostre territori són millors que les del global de Catalunya.

La millora es deu a dos factors evidents:

  • La reducció de la mobilitat i de la interacció social imposada per les mesures aplicades per la Generalitat (confinament, toc de queda, limitació d’activitat...).
  • L’impecable comportament de la població, que respecta les mesures individuals (mascareta, higiene de mans...) i col·lectives (distància interpersonal, ventilació d’espais, reducció de grups...). Comportament que hem anat assimilant com a normal, sense ser-ho.

La millora de dades derivarà, tard o d’hora, en una flexibilització de les mesures restrictives i aquesta setmana, per exemple, es poden reprendre les activitats extraescolars a infantil i primària, l’esport escolar i el lleure infantil.

Si continua la millora, hi haurà més flexibilització en altres sectors i, en conseqüència, hi haurà més mobilitat i més interacció. Estem en un període d’espera per saber quan i com s’aplicarà aquesta obertura de l’activitat.

Quan es produeixi, un dels factors de millora, el de les mesures restrictives, anirà desapareixent i cada cop tindrà més importància per mantenir i continuar la reducció de la infecció l’altre: el nostre comportament individual i col·lectiu. No fallem i, així, podrem evitar que tornin les mesures si s’inicia una nova onada.

Tenim un tercer factor que no he comentat: la vacuna. Però és, encara, molt incipient i no té capacitat d’evitar contagis en general. Està servint amb molta eficàcia a les residències de gent gran, on s’han reduït dràsticament els contagis. Però encara resten alguns mesos perquè s’hagi aplicat a un percentatge significatiu de la població i ens alliberi una mica de les preocupacions actuals.

Esperem seguir amb la millora. Esperem flexibilització de mesures. Esperem comportaments responsables. Esperem difusió de les vacunes. Esperem.

Salut!Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 19 de febrer de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

36

ACUMULAT

898

En la darrera setmana s’ha passat de 41 casos positius actius a 36. Aquest descens ja es va produir a principis de la setmana i s’ha mantingut. Tant de bo suposi un trencament amb la línia contínua del febrer, que oscil·lava al voltant dels 40 casos, i sigui l’inici d’un major control de la transmissió comunitària.

Hi ha senyals que així ho apunten. L’increment de nous casos s’ha reduït significativament, la setmana passada es van contagiar 7 persones a la nostra ciutat (s’ha passat de 891 positius, des de l’inici de la pandèmia, el març de 2020, a 898). És una mitjana d’1 persona al dia, molt inferior a la mitjana de la setmana anterior, que va ser de 3,4 persones al dia.

Les dades ens indiquen que des de dilluns passat han estat 12 les persones que han superat la malaltia.

La millora en les dades coincideix amb la que s’està vivint arreu de Catalunya. Sembla que s’està superant la darrera onada i ens dirigim a una fase de poca activitat epidèmica. Cal esperar que tothom hagi après la lliçó de les onades anteriors: baixar és lent i sempre després d’aplicació de mesures restrictives poc desitjables, però pujar és ràpid ja que qualsevol descuit en el nostre estimat quartet de distància – mans – mascareta – ventilació es tradueix en una ràpida expansió de la COVID en els nostres cercles familiars, laborals i socials. Quan hi ha baixada, el Govern autoritza més activitat i més mobilitat i cal que responguem amb més prevenció i més protecció. Solament així, mentre la vacunació no estigui raonablement estesa, poden evitar encetar una nova onada.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

En la gràfica de positius diaris s’aprecia la baixada i l’estabilització al voltant de les 35 persones.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Es veu clarament la menor inclinació de la corba en la darrera setmana.

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 22 de febrer de 2021