Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Fragilitat"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dijous 13 d'agost).

DIJOUS 13 AGOST 2020

Amb el pas del temps, les persones anem veien com va minvant la nostra salut. És un camí que tots fem o farem, de forma inexorable. Més tard o més d’hora apareixen símptomes que ens indiquen que perdem autonomia física i psíquica, i ens és del tot imprescindible comptar a l’ajut d’altres persones i de la comunitat que ens envolta.

Afortunadament, cada cop disposem de més i millors mitjans que ens permeten que l’estat de dependència que ens genera l’edat sigui més portador: assistència domiciliària, centres diürns d’atenció, residències per a gent gran i, el millor de tots, la contínua estima de la família i de la comunitat.

Tanmateix, l’estat de salut de la gent gran és fràgil i qualsevol circumstància pot agreujar-lo.

Això està succeint, actualment, a tot el món. Una pandèmia inesperada s’ha expandit per tots el racons del planeta i ha modificat substancialment la nostra forma de vida i de relació.

Ho ha fet amb tothom, però de forma més virulenta allí on tenia el camp abonat, allí on la fragilitat era present: amb la gent gran.

Així ha estat, malauradament, en la residència Mare Güell on, aquesta setmana, tres persones amb diverses patologies prèvies de certa gravetat i que s’havien contagiat de la Covid-19, ens han deixat. Malgrat tenir una càrrega baixa, el virus ha pogut amb la seva resistència. Descansin en pau.

D’altra banda, es va produir el decés d’una quarta persona resident que, en aquest cas, no estava afectada pel coronavirus.

A la residència, com ja s’ha informat fa quinze dies, s’hi van detectar 13 casos positius, 11 de persones que hi resideixen i 2 de persones treballadores. El passat dimecres, es va tornar a fer proves a la resta de persones residents i treballadores, per tenir certesa de la situació epidèmia i es van practicar 110 testos. El resultat ha determinat que solament una persona resident més està contagiada, de forma asimptomàtica, i tota la resta són negatives.

Aquest exercici de revisió de la situació, fa entendre que l’evolució és positiva i que les mesures que s’han aplicat són eficients. La residència continua treballant de forma eficaç per tornar a la normalitat que esperem sigui ben aviat.

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 12 d’agost de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

33

119

ACUMULAT

176

774

Els casos actius continuen la seva progressiva reducció. Actualment n’hi ha 33, quan fa una setmana, just després de ser coneguts els brots, eren 42. És bona notícia pel descens però no s’ha de ser triomfalista, encara n’hi ha massa.

El nombre de casos possibles és molt elevat. El dia 12 es van fer els testos a la residència Mare Güell i no se sabien els resultat, per això aquestes persones es consideraven casos possibles. Avui ja sabem que són tots negatius, excepte un.

La situació dels casos acumulats ens indica que estem, de nou, en una fase d’estabilització, amb un creixement mitjà d’una persona diària, dada que contrasta molt amb els 30 casos setmanals de principis d’agost, generats pels brots.

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

positiusdiaris.png

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

positiusacumulats.png

Joan Santacana i Vélez
Paer en Cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 13 d'agost de 2020.