"Gestionar la incertesa"
Comunicat del paer en cap, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (divendres 21 d'agost).
DIVENDRES 21 AGOST 2020
GESTIONAR LA INCERTESA
La pandèmia de la COVID-19 ha obligat tothom a analitzar situacions desconegudes, a valorar les possibilitats d’actuació amb pocs elements de referència i a prendre decisions sense base sòlida on recolzar-se. És a dir, a gestionar la incertesa.
El desconeixement inicial de la malaltia, dels efectes que podia tenir, de les seves maneres de transmissió i de l’efectivitat de les mesures que es prenien ha provocat continus canvis en la forma d’actuar de tothom. El desconcert ha estat elevat i, potser massa vegades, la desconfiança de la ciutadania en l’eficàcia de les instruccions de l’Administració ha creat escepticisme en algunes persones que no s’han sentit interpel·lades per les autoritats i han actuat de forma temerària.
Aquesta actitud ha augmentat el risc de contagi comunitari i, en algunes zones, s’ha traduït en un increment molt preocupant de casos positius.
Cervera no s’ha salvat de la presència d’aquests comportaments de risc i encara es veuen persones fent un ús indegut de la mascareta i no respectant la distància de seguretat. D’altra banda, continuen els actes de consum de begudes alcohòliques i altres substàncies al carrer en grup, especialment els caps de setmana, sense autocontrol. Actes que, d’altra banda, es converteixen en inexplicables actituds incíviques de manca de respecte al descans dels veïns i de brutícia vergonyosa dels espais públics.
Les prohibicions expresses de la normativa de la Generalitat i la presència i actuació policial han tingut, sens dubte, un efecte mitigador de l’aquestes actituds; però no són, ni han de ser, la solució. Solament la consciència de les persones joves que practiquen el “botellón” i, en el seu defecte, dels pares dels menors que ho toleren, pot fer que acabin definitivament i deixin de ser un risc per la salut de tothom.
Des de la Paeria hem dictat una resolució aquesta setmana, en la línia de les instruccions del Departament de Salut per mitigar els efectes de l’oci nocturn sobre la transmissió de la COVID, consistent en la prohibició de fumar en espais públics a menys de 2 metres d’una altra persona, en el tancament de bars, restaurants i terrasses a la 1 de la nit, com a màxim, i en el tancament dels comerços amb horari especial a les 23 hores, com a màxim. Mesures que solament, com s’ha dir abans, seran efectives si aquelles persones a qui van dirigides les respecten per convenciment propi.
Des d’un altre punt de vista, una prohibició total de les activitats socials té un efecte socioeconòmic negatiu. L’activitat social, cultural i econòmica ha de continuar, la seva paralització té, també, efectes importants sobre la salut.
Aquesta dicotomia entre la prohibició d’activitat per defensar a ultrança la salut i el foment de la mateixa activitat per mantenir un pols social, econòmic i cultural viu, és una de les incerteses més grans que com a societat avançada hem de gestionar.
Des de la Paeria hem optat per treballar els dos aspectes conjuntament, organitzant actes com la Festiuada, l’Isagoge i la Festa Major i autoritzant-ne d’altres programats per diverses entitats esportives, socials i culturals però, a la vegada, exigint el total respecte a les normes dictades per les autoritats sanitàries i amb el control efectiu pels treballadors de la Paeria. Ho fem amb una barreja de compromís amb l’activitat social i de preocupació per la seva execució sota les més estrictes mesures. Fem un clar exercici de gestió de la incertesa.
Si ho fem bé, ens en sortirem!
Dades la Covid-19 a Cervera
Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 20 d’agost de 2020, es resumeixen en el quadre següent:
|
CASOS POSITIUS |
CASOS POSSIBLES |
ACTUALITAT |
19 |
9 |
ACUMULAT |
184 |
824 |
Hi ha una baixada important del casos actius. En quinze dies s’ha passat de 42 a 19. És, entre altres motius, a causa de l’alta de les persones afectades pels brots de la residència Mare Güell i la congregació religiosa.
La xifra de 19 positius és la segona més baixa des de meitat de maig. Cap triomfalisme, però. El virus és present i pot, en qualsevol moment, tornar-se a estendre. Sabem la manera d’aturar-lo: mascareta – distància – higiene, però solament és efectiva si ho fa tothom i en tot moment i si se segueixen estrictament les indicacions de les autoritats i no per obligació sinó per convenciment.
Tota precaució és poca. En tenim, malauradament, un altre exemple molt recent. A la residència Mare Janer s’ha detectat un cas positiu en una persona resident que ha estat hospitalitzada, en principi sense gaires complicacions en la salut, esperant una evolució positiva. La residència ha activat tots els protocols de gestió en aquest casos i ha aïllat les persones que tenen una salut fràgil i ha confinat la resta de residents a les seves habitacions, a l’espera de la realització de test massius al més aviat possible per saber la situació real.
La situació dels casos acumulats segueix la tònica del darrers mesos, amb un creixement mitjà d’una persona diària.
Joan Santacana i Vélez
Paer en Cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.
Divendres, 21 d'agost de 2020.