Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Inclemències"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 25 de gener).

DIJOUS 25 FEBRER 2021

La natura és el nostre hàbitat i ho ha estat sempre.

Amb el temps, els humans hem adaptat aquest hàbitat a les nostres necessitats i ens l’hem fet nostre tot buscant més confort. Tanmateix, la natura és indomable i, a vegades, es manifesta de forma que trenca l’adaptació que hem fet i ens causa incomoditats. Són les inclemències.

En els darrers temps hem rebut la visita d’algunes d’elles.

Fa dues setmanes, la neu ens va cobrir de blanc. Els infants, i els no tant infants, van tenir un motiu de joc. Però si la neu es persistent ocasiona problemes de mobilitat i riscs d’accidents.

El vent va venir divendres, a gairebé 110 quilòmetres per hora, i va escombrar amb fúria Cervera. Al seu pas va causar destrosses a empreses, habitatges, equipaments municipals, arbrat i via pública.

Aviat farà un any, un virus ens va arribar i la nostra vida va donar un tomb. Tot és diferent, tot.

Aquestes inclemències i altres que ens han afectat en el passat i que ens afectaran, segur, en el futur fan evidents les nostres febleses. Els éssers humans no destaquem per la nostra fortalesa, som dèbils i poc podem fer davant les inclemències si hi fem front de forma individual. El nostre avantatge el trobem en la capacitat d’organització col·lectiva i en la solidaritat comunitària. També en la intel·ligència, sempre que no la utilitzem de forma egoista, només si està al servei de tothom.

La intel·ligència, l’organització i la solidaritat ens fan forts davant les inclemències i ens permeten lluitar davant la seva presència i resoldre les seves conseqüències.

Siguem intel·ligents, organitzem-nos i actuem solidàriament. La neu, el vent i el virus ens poden fer mal, però mitigarem la seva acció i superarem les seves afectacions.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 22 de gener de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

42

ACUMULAT

848

En la darrera setmana s’ha passat de 43 casos positius actius a 42. Pràcticament es manté el nivell. Aquesta dada ens permet fer el conegut joc de paraules: tenim el got mig ple (no pugem) i mig buit (no baixem).

Estigui com estigui el got, la màxima és la de sempre: distància – mans – mascareta – ventilació.

Pel que fa a casos positius acumulats des de el principi de la pandèmia, han estat 848 les persones de Cervera que han tingut la malaltia. En la darrera setmana l’increment ha estat de 10 persones (mitjana d’1,4 al dia). Hi ha una millora evident, la setmana anterior hi va haver 25 positius (3,6 al dia). És un indicador de la disminució de la transmissió i podria anunciar una baixada dels casos actius. Només un anunci, qualsevol relaxació por revertir la tendència.

Ha estat d’11 el nombre de persones que ha superat la malaltia en la darrera setmana.

Hem passat una setmana d’estabilitat.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

S’aprecia clarament el comportament pràcticament horitzontal dels darrers 10 dies.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

S’aprecia l’alentiment en el creixement de la darrera setmana, el pendent és més lleu.

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 25 de gener de 2021.