Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera inicia el procés participatiu per posar el nom de Magdalena de Montclar a un espai públic

Divendres 11 de març, dins de la programació d’actes amb motiu del 8M a Cervera, es va presentar el procés per escollir l’espai públic del municipi que es dedicarà a Magdalena de Montclar.

La campanya "Memòria és nom de dona" es va iniciar al Casal de Cervera (foto Jordi Prat).
La campanya "Memòria és nom de dona" es va iniciar al Casal de Cervera (foto Jordi Prat).

DILLUNS 14 MARÇ 2022

El procés consta de quatre fases: informació, presentació de propostes, difusió de les propostes escollides per un jurat tècnic i votació.

Ara s’ha iniciat la fase de difusió i d’informació, que finalitza el 3 d’abril, i llavors començarà la presentació de propostes per part de la ciutadania, entre el 4 i el 24 d’abril. Després, el jurat valorarà els espais proposats i en seleccionarà tres. Entre el 16 i el 29 de maig, la ciutadania podrà votar. Finalment, el dilluns 30 de maig, s’anunciarà la proposta més votada, que serà l’espai públic que portarà el nom de Magdalena de Montclar. 

La presentació del procés participatiu va tenir lloc divendres 11 de març, al Casal de Cervera, a càrrec del paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, durant l’acte “Memòria és nom de dona”. 

El paer en cap, Joan Santacana, “va demanar perdó públicament, en nom de la ciutat, en reparació dels judicis infames del Consell Municipal contra les sis dones injustament perseguides els segles XVI i XVII a Cervera: Margarida, Maria, Magdalena, Magdalena, Caterina i Margarida, que tindran un espai de memòria” 

Aquestes dones van patir una persecució injusta i una d’elles, Magdalena de Montclar, fou condemnada a mort. Magdalena, que era esposa de Salvador Cuberes, veí de Montclar, va ser inculpada el 4 de juny de 1617 de bruixa fetillera, d’haver tingut tractes impúdics amb el dimoni, d’haver ocasionat danys als fruits i la mort de criatures, a més d’altres crims.

Document explicatiu del procés participatiu i dels processos contra dones acusades de bruixeria a Cervera.

 

“Memòria és nom de dona”

Cervera va ser el municipi que va donar el tret de sortida a la campanya “Memòria és nom de dona”, impulsada per l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i Sàpiens per fer justícia amb totes les dones perseguides, amb l’acte que va tenir lloc divendres 11 de març al Cinema Casal.

A més de la presentació del procés participatiu, va incloure la projecció de la docuficció “Bruixes, la gran mentida” i un debat posterior amb la participació d’Àngel Casals, historiador i assessor de Sàpiens; Meritxell Yanes, actriu; i Carme Bergés, directora del Museu de Cervera.

Va comptar amb l’assistència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la diputada de Polítiques d'Igualtat, Helena Martínez; la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach; la directora dels Serveis Territorials d'Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses; el diputat Jordi Verdú; el president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch; el paer en cap, Joan Santacana;  la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, i els regidors Ramon Augé, Ricard Vicente i Assumpció Creus.

“Cançons amb nom de dona”

Dissabte 12 de març van cloure les activitats organitzades per la Regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+ amb motiu del 8M, amb la visita guiada "La casa en femení" i el concert espectacle "Amb nom de dona", a la Casa Museu Duran i Sanpere.

“Amb nom de dona” fou un recital musical íntim i poètic amb cançons amb nom de dona, a càrrec de Rita Barber, veu, i Sergio Fulqueris, guitarra.

La xerrada "Memòries d'una pandèmia: les cures i la interdependència com a pilars de vida", amb l’antropòloga Laia Ventura, prevista també el dissabte 12 març, al Centre d’Empreses Innovadores (CEI Cervera), es va haver d’ajornar. Properament s’anunciarà la nova data.

 

Fitxers adjunts