Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’enginyer aeronàutic Jordi Barrera lidera l’equip tècnic que ha desenvolupat el nanosatèl·lit Enxaneta

El jove enginyer Jordi Barrera Ars lidera l’equip tècnic d’Open Cosmos, empresa que ha desenvolupat el nanosatèl·lit Enxaneta, el primer que posa en òrbita la Generalitat de Catalunya.

DIJOUS 25 MARÇ 2021

Nascut a Torà, va venir a viure de ben petit a Cervera, on va estudiar a l’escola Jaume Balmes i a l’institut Antoni Torroja.

Després va estudiar Enginyeria Aeronàutica a la Universitat Politècnica de Catalunya i es va especialitzar en Astronàutica i Enginyeria de Sistemes Espacials a Cranfield University (Anglaterra).

Establert al Regne Unit, començà a treballar a Surrey Satellite Technology, empresa pionera de mini satèl·lits (menys de 500 kg), on va participar en diverses missions diferents.

Ara fa 5 anys es va unir a l’equip fundador d’Open Cosmos, empresa amb equips al Regne Unit i Catalunya, on lidera l’equip tècnic que desenvolupa satèl·lits.

 

Nanosatèl·lit Enxaneta

És la primera missió espacial del programa NewSpace de la Generalitat, amb l'objectiu de millorar la connectivitat 5G arreu del territori català.

Però també tindrà altres aplicacions, com l'observació de les reserves hídriques i la protecció de la fauna salvatge. A més, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit des d'estacions espacials remotes s'utilitzaran per fer previsions meteorològiques.

De poc més de tres quilos de pes, fou posat en òrbita des de la base de coets de Baikonur, al Kazakhstan. Es va enlairar dins d'un coet Soiuz 2, de gairebé 50 metres d'alçada, juntament amb 37 nanosatèl·lits atmosfèrics i de telecomunicacions de 18 països.


Moltes felicitats Jordi Barrera Ars des de Cervera!
Cervera, 24 de març de 2021.