Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La campanya "Memòria és nom de dona" s'iniciarà a Cervera

Cervera donarà el tret de sortida, divendres 11 de març, a la campanya "Memòria és nom de dona", amb la qual l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i la revista Sàpiens organitzen aquest any 2022 cinc actes de desgreuge a les dones que al llarg de la història van patir la repressió acusades de bruixeria.

DIJOUS 10 MARÇ 2022

L’eix d’aquestes accions és la projecció del documental "Bruixes, la gran mentida", produït per Sàpiens i que va ser emès per TV3 en l’espai ‘Sense ficció’. L’emissió va fer un 12’3% del share i 273.000 espectadors, situant-se entre els 10 programes més vistos del dia i dels més vistos del prime time

En col·laboració amb la Paeria de Cervera, aquest divendres 11 de març, a les 19.30 hores, al Cinema Casal de Cervera, es projectarà el film i a continuació es portarà a terme una taula rodona amb el títol “Cervera fa justícia amb les dones perseguides”.
Moderada per la periodista cerverina Judit Castellà, en el col·loqui participaran l’historiador i assessor de Sàpiens Àngel Casals, l’actriu Meritxell Yanes i la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés.

"Bruixes, la gran mentida’, dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques, connecta la repressió dels segles XV i XVII amb la violència de gènere del present a través de l’exposició d’uns casos concrets, com la recreació del judici a Jerònima Hugueta, la Carabassera, a la Seu d’Urgell, i les anàlisis d’una varietat d’especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental és fruit del monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquest fenomen.

Abans de la projecció del documental tindrà lloc la 
presentació del procés participatiu per escollir l’espai públic de Cervera que durà el nom de Magdalena de Montclar.

El Ple de la Paeria, el 18 de novembre de 2021, va aprovar posar el nom de “Magdalena de Montclar” a un carrer, plaça o espai públic de Cervera, com a acte de justícia històrica en memòria de totes les dones que foren injustament acusades de bruixeria, torturades i executades en aquella hora fosca de la història de la nostra ciutat. També es va aprovar iniciar un procés participatiu per decidir quin espai públic hauria de dur el nom de “Magdalena de Montclar”.

Intervindran el paer en cap, Joan Santacana i Vélez; la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon i Trepat; i la diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez i Siurana.