Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cerverina Rosa Fabregat, distingida amb un Premi Nacional de Cultura 2022

La farmacèutica i escriptora Rosa Fabregat i Armengol (Cervera, 1933) ha rebut la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya, el Premi Nacional de Cultura.

DIVENDRES 27 MAIG 2022

A l’acte de lliurament, que ha tingut lloc a l’Auditori de la Fundació Joan Miró, ha estat acompanyada pel paer en cap de Cervera en funcions, Ramon Augé; la regidora de Cultura, Mercè Carulla, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, el també cerverí Albert Turull.

Els guardons els atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) a les persones i entitats que contribueixen a l'enaltiment del sector cultural.
 
Rosa Fabregat l’ha rebut per la seva llarga trajectòria literària i de compromís cultural des que va començar a escriure als 14 anys. Ha conreat la poesia, però també la novel·la i l'assaig, des de llocs innovadors per a la seva generació, com ara la ciència-ficció i el feminisme.

El jurat en destaca una trajectòria literària constant i perllongada, sempre atenta a la problemàtica contemporània, sense renunciar a la confrontació entre la realitat i la interpretació lírica. Combina la vocació literària amb la vocació científica. És doctora en Farmàcia i fou la primera presidenta de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia.

Rosa Fabregat és filla predilecta de Cervera, la màxima distinció de la ciutat, que li va ser atorgada el juliol del 2017.

També ha rebut la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya, per la seva trajectòria intel·lectual.