Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, inaugura la Fira del Pa i el Cereal

Amb el tradicional tall d’una gran barra de pa s’ha donat per inaugurada una nova edició de la Fira del Pa i el Cereal de Cervera, que té lloc els dies 21 i 22 de maig, amb activitats a la plaça Universitat i el Sindicat.
Inauguració de la Fira del Pa i el Cereral (foto Jordi Prat).
Inauguració de la Fira del Pa i el Cereral (foto Jordi Prat).

DISSABTE 21 MAIG 2022

L’acte d’inauguració ha anat a càrrec de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; el paer en cap, Joan Santacana; el regidor de Promoció Econòmica, Ramon Augé; la regidora de la Paeria i diputada provincial, Mercè Carulla; i el vicepresident del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pau Borràs. 

La consellera Lourdes Ciuró ha felicitat la Paeria de Cervera per “l’empenta i la il·lusió amb la qual dona un impuls renovat a la Fira”. Ha defensat “la feina vocacional dels forners i ha reivindicat el consum de pa de fleca com a producte saludable, de proximitat i qualitat”. 

El paer en cap de Cervera, Joan Santacana, ha defensat “la feina del sector primari de la Segarra, la pagesia, que modelen el nostre paisatge, són garants de la seguretat alimentària i al seu moment van iniciar el model econòmic cooperatiu, amb l’exemple del Sindicat”. 

El regidor de Promoció Econòmica de la Paeria, Ramon Augé, ha afirmat que “la Fira de Cervera aspira a esdevenir el màxim referent nacional en el sector del pa i el cereal”. Ha destacat “les sinergies que aquest any s’han establert amb l’Associació de Productors de la Segarra, Vestim Segarra i la Fira de l’Oli de les Borges”. Finalment, ha anunciat “l’inici d’obres, la setmana vinent, al Sindicat per recuperar el Museu del Blat i la Pagesia”. 

La regidora de Cultura de la Paeria i diputada provincial, Mercè Carulla, ha intervingut en representació de la Diputació de Lleida. Ha manifestat “la seva il·lusió de representar la Diputació com  a cerverina” i ha posat la institució provincial al costat de la Fira per “promocionar econòmicament el municipi i per potenciar la transformació agroalimentària de la comarca cap un model de petits productors”.

Finalment, el vicepresident del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pau Borràs, ha afirmat que “la Fira està fent possible que Cervera sigui la capital del pa de Catalunya”. Ha anunciat “la creació d’un nou pa, el PiriPonent, que serà el producte propi i identificador de les Terres de Lleida”. Es presentarà a la Fira de l’any que ve.


A l’acte inaugural també hi han assistit la delegada dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Montse Meseguer; la diputada del Parlament, Jeannine Abella; la diputada provincial Rosa M. Perelló; la consellera comarcal Elisabet Jové; els regidors de la Paeria de Cervera Roser Segura, Xavier Gras, Assumpció Creus i Joan Prat; l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, i altres regidors del Consistori garriguenc; l’alcalde de Guissona, Jaume Ars; l’alcalde de Ribera d’Ondara, Francesc Sabanés, i l’alcaldessa de Tarroja, Imma Secanell. 

Posteriorment s’han desplaçat amb el trenet de la Fira cap al Sindicat, on han visitat l’edifici, amb el guia Armand Forcat, i l’exposició d’eines agrícoles.

 

Fira del Pa i el Cereal de Cervera 

Després de dos anys de suspensió, la Regidoria de Promoció Econòmica torna a organitzar el certamen. 

La plaça Universitat és el centre neuràlgic de la Fira, on es troben els estands, amb la presència de 35 expositors multisectorials i 6 de forns de pa, i una carpa. 

La carpa, ubicada al costat de la plaça Sant Miquel, acull els actes protocol·laris; les presentacions, demostracions i degustacions gastronòmiques; i les actuacions musicals.

Les experiències gastronòmiques es concreten en maridatges de pa i olis, fruit de la col·laboració amb la Fira de l’Oli de les Borges Blanques; berenar de pa amb oli, a càrrec de l’Associació de Productors de la Segarra; presentacions dels pans de tros i de mestral; degustacions de panadons i de pa de ronyó; i demostració de cuina en directe (showcooking) a càrrec de la influencer Ana Recetas Fáciles. 

El Sindicat també és protagonista d’aquesta edició. La Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera es va construir entre els anys 1920 i 1922. Enguany es commemora el centenari i es pretén que per la Fira torni a esdevenir un aglutinador d’activitat. S’ofereixen visites guiades gratuïtes a l’edifici i als patis es pot visitar una mostra d’objectes agrícoles provinents de l’antic Museu del Blat i la Pagesia de Cervera. 

Al pati de la Universitat hi ha estands d’energies renovables i l’Espai Petit Forner, on s’imparteixen tallers de pa a càrrec de Tere Rauret. 

Per facilitar els desplaçaments dels visitants, un trenet turístic enllaça la plaça Universitat i la plaça del Sindicat. 

La Fira del Pa i el Cereal enceta la temporada de fires a Cervera. El certamen reafirma la seva aposta per la promoció del producte local i de proximitat, amb la col·laboració amb l’Associació de Productors de la Segarra; i promou la posada en valor del Sindicat, que commemora el centenari, com a patrimoni històric de Catalunya.

 

 

Document Actions