Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Paeria aprova el canvi de nom de la plaça Pius XII per Magdalena de Montclar

En el Ple extraordinari del dimarts 5 de juliol es va aprovar, entre altres, el canvi de nom de la plaça Pius XII, que passarà a anomenar-se de Magdalena de Montclar, d’acord amb el resultat del procés participatiu impulsat per la Paeria de Cervera.

Desenvolupament de la sessió plenària.
Desenvolupament de la sessió plenària.

DIJOUS 07 JULIOL 2022

El procés participatiu per posar el nom de Magdalena de Montclar a un espai públic de la ciutat de Cervera ha constat de diverses fases. Es va iniciar al març del 2022, amb la recollida de diferents propostes, i va acabar el 30 de maig, amb el recompte de vots per escollir l’espai que canviaria de nom. La proposta més votada fou la plaça de Pius XII, amb 163 vots (un 60% del total dels vots vàlids, 270).

La plaça de Pius XII, situada al centre de Cervera, és l’únic espai del municipi dedicat a un papa. El Papat de Pius XII, entre 1939 i 1958, té un paper en la història contemporània controvertit, atès que amb la seva conformitat se signà el concordat de la Santa Seu gràcies al qual el dictador Francisco Franco obtenia el reconeixement internacional del règim.

Magdalena de Montclar fou condemnada a mort després de patir una persecució injusta. Magdalena, que era esposa de Salvador Cuberes, veí de Montclar, va ser inculpada el 4 de juny de 1617 de bruixa fetillera, d’haver tingut tractes impúdics amb el dimoni, d’haver ocasionat danys als fruits i la mort de criatures, a més d’altres crims.

El canvi de nom de la plaça es farà efectiu al novembre d’aquest any, dins de la programació d’actes amb motiu del 25N, Dia internacional contra la violència envers les dones.


Al Ple extraordinari també es va donar compte de la liquidació del pressupost 2021 de la Paeria de Cervera i els organismes autònoms i es van aprovar aquests altres punts:

-La modificació de crèdits 11/2022 del pressupost 2022.

- La modificació de crèdit 2/2022 del pressupost 2022, crèdit extraordinari, del Patronat de les Completes del Santíssim Misteri.

-La delegació de l'exercici de les atribucions que corresponen al Ple en matèria de concertació d’operacions de crèdits a la Junta de Govern Local, quan el seu import acumulat dins de l’exercici de 2022 superi el 10% dels recursos ordinaris de la Paeria de Cervera per a 2022.


El Ple es pot veure al canal de Youtube de la Paeria.