Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Paeria de Cervera adjudica el manteniment de l’enllumenat públic

El contracte, basat en un acord marc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), és per a un període de deu anys i no representarà cap cos addicional per la Paeria, ja que es pagarà amb l’estalvi enèrgic obtingut per la inversió que realitzarà l’empresa adjudicatària.

Enllumenat de la plaça Major de Cervera.
Enllumenat de la plaça Major de Cervera.

DIJOUS 16 FEBRER 2023

L'àmbit del contracte inclou les instal·lacions d'enllumenat públic localitzades a Cervera i als pobles de Vergós, Castellnou, Malgrat, la Prenyanosa i la Cardosa, amb un total de 2.963 punts de llum i 50 quadres de maniobra.

Els treballs a realitzar abasten les prestacions de gestió energètica, manteniment i inversió en l’enllumenat públic municipal, la qual cosa permetrà assolir un estalvi energètic del 60% en el consum d’energia elèctrica.

El contracte, que s’ha adjudicat per un import de 2.101.142,99 euros, serà retribuït a l’empresa mitjançant pagaments anuals durant els 10 anys de vigència. Aquesta retribució no suposarà cap sobrecost addicional per la Paeria, ja que es pagarà mitjançant els estalvis obtinguts per la inversió. A més, es calcula que s’obtindrà anualment un benefici aproximat del 6% respecte del cost energètic que es tindria si no se signés aquest contracte.

Segons la regidora de Medi Ambient, Mercè Carulla, “la Paeria de Cervera ha impulsat aquest contracte davant la urgència de realitzar el servei de manteniment, sobretot normatiu, de les instal·lacions a causa del seu mal estat, aprofitant també l’oportunitat de poder millorar de forma òptima la qualitat i l’eficiència de l’enllumenat públic”.

Mercè Carulla afegeix que “es millorarà molt l’eficiència energètica a tot el municipi, amb la qual cosa continuem fent camí cap a una ciutat i uns pobles més sostenibles i donem compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de caràcter ambiental de l’Agenda 2030”.

El contracte s’ha adjudicat a Endesa X Servicios SL, a través de l’acord marc amb l’ACM dins del lot 4.1 de contractes de gestió energètica per a les entitats locals. En el procés també s’ha valorat que l’empresa adjudicatària disposi de Pla d’Igualtat.


Contracte de manteniment de l’enllumenat públic de Cervera

Aquest contracte permetrà millorar la qualitat i l’eficiència de la instal·lació ja que es faran operacions de manteniment preventiu, incloses en el Pla de manteniment, i inspeccions de les instal·lacions, com ara la neteja i pintat de lluminàries, comprovació de l’estat de les proteccions, etc. El personal de manteniment estarà operatiu 365 dies / 24 h atenent en tot moment les possibles avaries i fallides que succeeixin en l’enllumenat.

L’empresa també donarà suport amb la Gestió energètica de l’enllumenat portant a terme un control exhaustiu dels quadres de comandament amb dades de consum, obtenint així les potències òptimes a contractar en cada cas. També efectuarà el control horari d’encesa i apagada per tal que sigui l'establert per l'Ajuntament, així com també els horaris i el percentatge de reducció de la regulació de flux de cada punt. Per tal de garantir que l'estalvi energètic no comporta en cap cas un servei insuficient o uns nivells lumínics massa baixos, s’elaborarà un mapa d'il·luminacions per tot el municipi per comprovar que s’arriba als nivell mínims exigits per la normativa.

Finalment, i donant continuïtat a les actuacions que ja ha anat fent la Paeria, l’empresa procedirà a la substitució de la totalitat de punts de llum que no disposen de tecnologia LED. Es canviarà un total de 1.524 punts de llum, incloent també els dels nuclis agregats. Una de les millores ofertades consistirà en la remodelació de l’enllumenat de la plaça Universitat, que permetrà solucionar els problemes de foscor i la retirada dels projectors de les façanes. També es millorarà l’enllumenat del carreró de les Bruixes i del pas de vehicles soterrat del carrer Llibertat.

També es procedirà a la substitució dels quadres de maniobra que es troben en mal estat i a l’adequació de la resta a la normativa de seguretat industrial per tal d’evitar els riscos elèctrics actuals, la qual cosa permetrà tenir les instal·lacions legalitzades i donant compliment al Reglament de Baixa Tensió. En cada quadre s’inclourà un sistema de telegestió que permetrà, entre altres prestacions, la comunicació directa al centre de control i la gestió efectiva d’alarmes.