La Paeria de Cervera presenta la museïtzació dels retrats reials
El dissabte 17 de desembre va tenir lloc la presentació i una visita guiada a la galeria de retrats reials de la Paeria de Cervera, a càrrec de Francesc Miralpeix, professor de la Universitat de Girona especialista en pintura barroca catalana.
DILLUNS 19 DESEMBRE 2022
A la presentació també hi van participar el paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; el primer tinent d'alcalde, Ramon Augé; i la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés.
La museïtzació ha consistit a ajuntar els quadres per parelles reials, fins ara estaven separats en una sala els reis i a l'altra les reines; i en la col·locació de dos plafons informatius de la col·lecció i de punts explicatius de cada quadre.
La galeria de retrats reials de la Paeria de Cervera és un conjunt únic. Es tracta de l’única sèrie d’aquestes característiques conservada a Catalunya, equiparable només a la gran galeria de comtes i comtes-reis del Palau de la Generalitat.
Fou concebuda per reivindicar el conjunt de privilegis assolits per la ciutat, que es remuntaven a l’Edat mitjana.
Segons un document localitzat per l’historiador Agustí Duran i Sanpere, l’encàrrec fou concebut l’any 1678 i va consistir a aconseguir una còpia dels monarques de la casa d’Àustria a Madrid. La sèrie va concloure l’any 1809.
Consta de 23 quadres, distribuïts en dos sales, que són retrats de mida natural i en els quals es fan ostensibles les insígnies del poder a través de les vestimentes, els ceptres, les corones, els cortinatges i els mobles.