Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Paeria de Cervera presenta la museïtzació dels retrats reials

El dissabte 17 de desembre va tenir lloc la presentació i una visita guiada a la galeria de retrats reials de la Paeria de Cervera, a càrrec de Francesc Miralpeix, professor de la Universitat de Girona especialista en pintura barroca catalana.

Presentació de la galeria de retrats (foto Jordi Prat).
Presentació de la galeria de retrats (foto Jordi Prat).

DILLUNS 19 DESEMBRE 2022

A la presentació també hi van participar el paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; el primer tinent d'alcalde, Ramon Augé; i la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés.

La museïtzació ha consistit a ajuntar els quadres per parelles reials, fins ara estaven separats en una sala els reis i a l'altra les reines; i en la col·locació de dos plafons informatius de la col·lecció i de punts explicatius de cada quadre. 

La galeria de retrats reials de la Paeria de Cervera és un conjunt únic. Es tracta de l’única sèrie d’aquestes característiques conservada a Catalunya, equiparable només a la gran galeria de comtes i comtes-reis del Palau de la Generalitat.
Fou concebuda per reivindicar el conjunt de privilegis assolits per la ciutat, que es remuntaven a l’Edat mitjana.

Segons un document localitzat per l’historiador Agustí Duran i Sanpere, l’encàrrec fou concebut l’any 1678 i va consistir a aconseguir una còpia dels monarques de la casa d’Àustria a Madrid. La sèrie va concloure l’any 1809.

Consta de 23 quadres, distribuïts en dos sales, que són retrats de mida natural i en els quals es fan ostensibles les insígnies del poder a través de les vestimentes, els ceptres, les corones, els cortinatges i els mobles.