Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Paeria renova el plafó del camp de concentració franquista a la Cros

Aquesta setmana s’ha reposat el vinil del plafó informatiu del Memorial Democràtic que es troba al carrer Montoliu. Conté informació del camp de concentració franquista que hi havia l’any 1939 en un magatzem de l’empresa Cros a Cervera.

Plafó informatiu del camp de concentració.
Plafó informatiu del camp de concentració.

DIJOUS 24 MARÇ 2022

El règim franquista va crear un camp de concentració en un antic magatzem de l’empresa Sociedad Anónima Cros, que va estar actiu només uns mesos, fins a l’abril del 1939, quan el camp es va traslladar a l’edifici de la Universitat.
El camp de concentració de la Cros era conegut irònicament com a “Hotel Ciment” per la pols d’aquest producte que hi havia escampada per terra.
Ocupava l’espai on ara es troba el supermercat Mercadona.

El vinil del plafó estava malmès a causa del pas del temps i l’exposició a les inclemències meteorològiques. És per aquest motiu que s’ha substituït per un de nou, adaptat a la normativa de senyalització del Memorial Democràtic de la Generalitat. 

Aquesta actuació completa la renovació de tots els plafons del Memorial Democràtic a Cervera, que es va iniciar el passat mes de desembre. Llavors es van canviar els cinc plafons informatius de la ruta històrica i turística del projecte “L-2, itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra”: escola Jaume Balmes, cementiri, Centre Obrer Republicà, Universitat i Clot dels Àubens. 

Segons el paer en cap, Joan Santacana, “la memòria no s’esborra, cal cuidar-la”.