Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Processó del Puro serà una concentració al cementiri

L’actual situació de pandèmia fa modificar la Processó del Puro a Cervera, que es trasllada al cementiri, on tindrà lloc una concentració estàtica el diumenge 21 de febrer, a les 12.30 hores.

DIMARTS 16 FEBRER 2021

Abans de començar l’acte, els Campaners de Cervera faran un toc de campanes, 48 batalls per recordar les 48 persones mortes en la batalla del 16 de febrer de 1875.
Com cada any es repartiran puros a les persones assistents i una entitat local llegirà el manifest, enguany la Coral Infantil Nova Cervera, que el 2020 han celebrat el 50è aniversari.
Aquest any també està prevista una audició musical a càrrec de dues alumnes del Conservatori de Cervera: Queralt Solé, clarinet, i Aran Sala, acordió.

Fins a l’any 1936, el 16 de febrer a Cervera se celebrava el que popularment s’anomenava la Processó del Puro. Una processó laica amb un itinerari que anava de l’Ajuntament fins al cementiri, i en el qual alguns homes hi anaven amb el puro encès, a diferència de les processons religioses.

La Processó del Puro es va recuperar per al calendari festiu cerverí, esdevenint un passeig i un espai de tertúlia, i dedicada a totes les persones que han patit, pateixen i patiran.
Enguany, a causa de la pandèmia, la processó no farà el seu recorregut habitual i l’acte es concentra al cementiri.

 

Processó del Puro

Aquesta processó era en record de la tercera guerra carlina que hi hagué a Espanya durant el segle XIX, on un bàndol, el dels carlins –del pretenent Carles VII–, van intentar conquerir Cervera, ocupada per les forces de l’altre, el del govern d’Alfons XII, dit liberal. L’atac es va produir la matinada del 16 de febrer de l’any 1875 i l’aferrissada lluita va durar quasi tot el dia. La batalla acabà amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda. Els noms dels carrers Burgos, Sòria, Combat i Victòria, encara recorden aquell fet. A l’acabar la guerra, al mig del cementiri s’alçà un monument, en memòria de tots els que havien perdut la vida, amb l’esperit d’oblidar vells odis i velles diferències. Els campaners, cada any, el dia de la batalla, realitzaven 48 repicons, recordant tots els homes que havien perdut la vida.


Cervera, 16 de febrer de 2021.