Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"La veritable història dels Encants del Llibre de Cervera"

Comunicat de la Regidoria de Cultura de la Paeria respecte al canvi de gestió i ubicació dels Encants del Llibre de Cervera.

DIMARTS 22 DESEMBRE 2020

"L’octubre de l’any 2016 la Paeria de Cervera va voler que la ciutat esdevingués  una de les Viles del Llibre de Catalunya. Aquest projecte ha dut a terme la celebració d’un Festival anual, durant quatre anys, amb gran afluència de públic i la presència de moltes editorials, autors, editors i personatges cèlebres, però que amb la pandèmia de la Covid-19 ha quedat tocat de mort.

La seu de la Vila del Llibre és a l’antic Museu del Blat (carrer Major, 15). Ha estat durant cinc anys el centre neuràlgic d'aquesta proposta cultural  i s'ha transformat en un centre de recollida, classificació i venda de llibres d'ocasió i de segona mà, adoptant el nom d’"Encants del Llibre" i amb una imatge corporativa pròpia.

La Paeria de Cervera ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Casa Dalmases, els primers anys, i després amb l’Associació Emaús Rural per a la gestió, recollida d’exemplars, classificació, venda i altres tasques paral·leles que podien sorgir al llarg de l’any, complementant altres iniciatives culturals.

La Paeria de Cervera va complir i ha complert un dels objectius fixats a l’hora de la creació d’aquest espai, que era la inclusió de persones en risc d’exclusió social per poder inserir-se en el món laboral a través d’un projecte cultural com era la gestió dels Encants del Llibre.

Ara bé, els Encants dels Llibre, tal i com s’ha dit, estan ubicats en un espai on el seu ús oficial és el Museu del Blat i a la Pagesia. És així com encara consta al Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i en els arxius documentals de la Paeria de Cervera, que el Museu Comarcal de Cervera consta de la Casa Museu Duran i Sanpere i el Museu del Blat i la Pagesia. Per a desafectar aquest ús museístic d’aquest espai s’hauria de fer diferents tramitacions administratives. La Paeria de Cervera, però, en cap cas vol anul·lar aquest ús ja que, encara ara, després de molts anys, s’ha de buscar una ubicació alternativa per a albergar el material etnològic del Museu del Blat i la Pagesia.

Per això, al llarg d’aquests cinc anys, els Encants del Llibre han “ocupat” un lloc que no els pertoca. Per aquest motiu el Govern Municipal ha optat per a oferir a la ciutadania el mateix servei, però que en comptes de ser gestió municipal, amb la col·laboració de l’Associació Emaús Rural, sigui plenament gestionat per aquesta Associació, amb plena llibertat, dins d’una de les dependències dels baixos de la Residència Sagrada Família, que també dona accés al carrer Major.

La Paeria de Cervera li oferirà gratuïtament tot el volum de llibres catalogats a dia d’avui, el mobiliari, la relació de títols i preus... i les properes setmanes se signarà un conveni de col·laboració amb l’entitat social Associació Emaús Rural per a la gestió d’aquest servei.

Per tant, volem comunicar que els escrits que us hagin pogut arribar i les comunicacions que s’estan difonent per la ciutat contra el tancament i la clausura dels Encants del Llibre són totalment falses i sense cap fonament i per això ho volem denunciar públicament".

Regidoria de Cultura de la Paeria de Cervera.
Cervera, 22 de desembre de 2020.