Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"L'Espill Encantat: un repte fet realitat"

Article de la directora del Conservatori de Cervera, Estefania Balcells i Trepat, de reconeixement i agraïment a totes les persones que van fer possible la representació de "L'Espill Encantat", el passat 27 de desembre al Gran Teatre de la Passió de Cervera.

DILLUNS 04 GENER 2021

Cervera ha tornat a ser bressol una vegada més d’un projecte de nova creació que ens fa sentir orgullosos de la nostra ciutat i tot el que representa.

Aquest tresor musical és un dels projectes que provenen de l’enyorat 2019; un espectacle musical de nova creació escrit i dirigit pel músic cerverí Jordi Castellà. El procés d’elaboració es va allargar durant mesos i va anar prenent una meravellosa dimensió escènica i artística amb la participació de l’actor Xavier Hidalgo i el també músic Marc Castellà.

En la creació de l’Espill Encantat, tot ha estat important i imprescindible. L’encàrrec sorgeix el 2018, a partir del que van ser els eixos de programació de l’any de la Capitalitat de la Cultura Catalana: l’obra havia de donar sentit a alguna cosa relacionada amb Cervera, la seva història o algun personatge rellevant. Així doncs, la figura del poeta Jaume Ferran ens va donar la possibilitat de trobar un guió relacionat amb la música com a llenguatge universal, concretament el seu “ Quadern de música”. La filòloga Montse Pont, molt relacionada amb el poeta, va escriure un conte inspirat en les traduccions d’aquest recull de poemes.

La música entrellaça i dona un sentit magnífic a les paraules, a la vegada que la direcció escènica ho arrodoneix embolcallant la petita història d’una manera excel·lent. Quinze senzilles capses de cartró van dibuixant els espais més emblemàtics de la Cervera del poeta que, amb l’ entranyable cor de màgics, van prenent vida, com si formessin part del seu cos. La nostra comarca, en general, i Cervera, en particular, han estat la font d’inspiració dels espais escènics.

L’Espill Encantat és el resultat del treball i compromís d’alumnes i professors del Conservatori, i per l’edició del 2020 hem comptat també amb la valuosa col·laboració de l’escola de dansa Montse Esteve de Guissona.

També volem donar les gràcies especialment a tots els representants de la Paeria que des del 2018 han estat al govern de la Paeria, per haver-nos donat la confiança de poder-vos oferir aquest Espill Encantat que amb tanta il·lusió us hem preparat.

La música, com tot l’art i la cultura, no existeix per si mateixa, sinó que la construïm entre tots, per identificar-nos, per expressar-nos, per emocionar-nos i per poder-la compartir.

Per a nosaltres, tots els que formem el Conservatori, la producció de l’Espill Encantat ens ha permès posar en valor el talent local, reivindicant el territori i reconeixent la seva potència cultural i creadora.

Esperem poder fer realitat molts altres projectes des de la nostra Cervera i posar el nostre granet de sorra perquè tots puguem ser una mica més feliços.


Estefania Balcells i Trepat, directora del Conservatori de Cervera.
Cervera, 4 de gener de 2021.