Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Orquestra Julià Carbonell inaugura la 12a edició del Festival de Pasqua

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida va inaugurar oficialment una nova edició del Festival de Pasqua de Cervera amb el concert “Cinc veus de la música orquestral catalana", al Paranimf de la Universitat el dissabte 9 d’abril.

Concert inaugural del 12è Festival de Pasqua (foto Jordi Prat).
Concert inaugural del 12è Festival de Pasqua (foto Jordi Prat).

DIUMENGE 10 ABRIL 2022

El concert fou dirigit per Gloria Isabel Ramos, primera dona que dirigeix l’orquestra lleidatana.
En el marc d’aquesta actuació es va estrenar el programa “Cinc veus de la música orquestral catalana", on es van interpretar obres de Blancafort, Homs, Oltra, Cervelló i que va comptar amb l’estrena absoluta de la “Dansa Macabra” del jove compositor Jordi Nus, natural de les Borges Blanques i que actualment resideix a Los Ángeles.
El concert també ha volgut celebrar el 125è aniversari de Manuel Blancafort i el 100è de Manuel Oltra.

Al concert hi van assisitir, entre representants institucionals, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana; el director del Serveis Territorials del departament de Cultura de Generalitat a Lleida, Albert Turull; la regidora de Cultura de la Paeria i diputada de la Diputació de Lleida, Mercè Carulla; el cap de l’àrea de música de l’ICEC, Xavier Cester; i el director artístic del Festival, Jordi Armengol.


Abans d’aquest acte inaugural, va tenir lloc la primera activitat paral·lela: La conferència “Manuel Blancafort: un itinerari musical”, a càrrec de Xavier Calsamíglia, net del compositor i membre de la Fundació Blancafort. Cal recordar que enguany la direcció artística del Festival, encapçalada per Jordi Armengol, vol homenatjar els compositors Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort, en motiu del 125è aniversari dels seus respectius naixements.

A la vegada, també es va inaugurar l’exposició "Els rotlles de pianola ‘Victòria’: La història estel·lar d’una indústria fugaç". La mostra es podrà veure de forma ininterrompuda fins al dia 16 d’abril de 17.30 hores a 19.30 hores, amb entrada gratuïta, a l’Auditori Municipal.

La fàbrica de rotlles de pianola de la família Blancafort fou molt pròspera durant el primer terç del segle XX. Manuel Blancafort hi va començar a aprendre música de manera autodidacta traslladant les notes de les partitures als rotlles de paper.
L’exposició ens explica la història i el funcionament de la fàbrica i hi podrem escoltar el so d’una pianola Chassaigne & Frères, fabricada a Barcelona ara fa un segle.

Amb aquest conjunt d’activitats va començar oficialment la 12a edició del certamen referent de la música clàssica catalana que, fins el proper 16 d’abril, acollirà en diferents espais de Cervera un total de 14 concerts.


Informació aportada pel Servei de Premsa del Festival de Pasqua.