Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Manifest amb motiu del 25N

Manifest de la Regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+ de la Paeria de Cervera amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències Masclistes.

DIVENDRES 25 NOVEMBRE 2022

"El 25 de novembre, Dia internacional contra les violències masclistes, és el dia que ens organitzem i aprofitem per fer servir tots els altaveus possibles per denunciar les violències masclistes que s’han estès de manera reiterada al llarg de la història i que patim pel sol fet de ser dones, amb un únic objectiu: el càstig. Totes aquelles que s’escapen del que tradicionalment ha de ser o representar una dona, han estat i són castigades.

La cacera de bruixes, compresa entre els segles XV i XVIII, possiblement és el feminicidi més antic que tenim documentat. Dones falsament acusades, assetjades i condemnades a l’horror per atrevir-se a tirar endavant una llar sense un marit o portar un negoci elles soles. I a Cervera no podem obviar que també vam ser partícips d’aquest horror. Per aquest motiu, fer un reconeixement a la figura de la Magdalena de Montclar és un acte de justícia i de desgreuge per a totes aquelles dones que van patir la repressió acusades de bruixeria.

Avui en dia quan parlem de violències masclistes ho fem en plural, perquè la violència pren formes molt diverses: violència física, psicològica, econòmica, sexual, vicària, etc. En definitiva, violències quotidianes, normalitzades i silenciades. Sinó, com s’explica que un 78,8% de les dones que viuen a Catalunya hagi patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida, segons dades del Departament d’Interior?

Si les violències masclistes vers les dones i les nenes són quotidianes en un marge tan alt de la població, vol dir que les cometen homes corrents. Segons dades també del Departament d’Interior, el 63,4% són homes coneguts per la dona, com ara la parella, un amic, algú de la feina, un professor, etc. La societat, profundament desigual, perdona aquestes agressions. Les normalitza. Les silencia. Casos tan propers com els abusos denunciats a l’Aula de Teatre de Lleida, són indignes d’una societat que defensa els drets de tota la ciutadania. Aquest és un clar exemple de com el poder fa ús de les dones i de com, una vegada més, el silenci és còmplice d’aquestes agressions.

Per a l’erradicació de les violències masclistes, les institucions són necessàries, calen mesures globals, transversals i partides pressupostàries altes. Des dels municipis tenim la responsabilitat de prendre partit en aquesta lluita contra el silenci i contra la normalització de les violències. Per aquest motiu, els actes organitzats per la Paeria de Cervera amb motiu del 25N giren al voltant, sobretot, de la visibilització i de trencar silencis.

Que no morin mai les bruixes!"


Mireia Brandon i Trepat
Regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+.

Enllaç al Manifest.
Enllaç al Manifest (continuació).

Galeria d'imatges