Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Neu"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 11 de gener de 2021).

DILLUNS 11 GENER 2021

Aquest cap de setmana hem tingut un episodi de neu a la ciutat, i al país, que ens ha pertorbat una mica la nostra vida habitual. Com ha de ser, els serveis de la Paeria de seguretat, de brigada i de comunicació han estat atents a resoldre les diferents eventualitats. Ho han fet amb esforç generós i han contribuït a fer més portadores les dificultats.

Cal estar agraïts a tanta professionalitat.

També s’ha de remarcar el comportament ciutadà. En general, s’ha fet cas als consells difosos des de la Paeria: quedar-se a casa, circular amb precaució, netejar les voreres... Som comunitat i ho hem demostrat.

Darrerament ens estem acostumant a haver de seguir indicacions, la COVID ens hi obliga. No és dolent fer-ho si la finalitat és bona, tant de bo puguem aviat fer la nostra amb menys consells i recomanacions.

Com es pot veure més avall, en l’anàlisi de dades, sembla que el seguiment del conegut quartet “distància-mans-mascareta-ventilació” dona fruits. Les dades milloren, tot i haver passat el període de les festes de Nadal, que podia haver suposat un increment de casos. Ben segur que el bon comportament de tothom hi té molt a veure. Cal felicitar-nos.

El 2021 ens ha portat la vacuna i és previst que el proper dijous s’administri a les dues residències de Cervera. Ja sabem que pot ser la solució, però que ho serà dins d’uns mesos, quan sigui molta la població vacunada. De moment cal seguir alerta, no despistar-nos i prendre totes les precaucions i més.

Diu la dita castellana que “año de nieves, año de bienes”. La neu ja la tenim aquí, ara cal que lluitem pels béns. Sabem com fer-ho.

Salut !


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 8 de gener de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

33

ACUMULAT

813

El 30 de desembre de 2020 hi havia 64 persones positives per COVID (24 vinculades al brot de la residència Mare Janer i 40 no) i a 8 de gener de 2021 són 33 (7 vinculades a la residència i 26 no).

Han disminuït en 31 els casos positius. El balanç de l’evolució és força favorable.

D’una banda, el brot de la Residència ja es pot considerar superat. No hi ha cap persona resident positiva, 40 fan vida normalitzada a la zona verda i 5 estan fent quarantena a les seves habitacions després d’haver superat la malaltia en hospitals i haver retornat. El protocol de Salut obliga a fer 14 dies de confinament. Pel que fa a persones treballadores, n’hi ha, encara, 7 d’afectades. La part negativa del brot ha estat la defunció per COVID de 4 persones residents.

D’altra banda, la transmissió comunitària de la malaltia ha baixat notablement en 14 persones, de 40 a 26. Eren potencialment perilloses les festes de Nadal i Cap d’Any per l’increment que suposaven de la mobilitat i dels contactes socials. A hores d’ara, 14 dies després de Nadal i 8 després de Cap d’Any, l’afectació ja hauria d’haver-se manifestat gairebé del tot. Encara és aviat per saber com influirà la festa de Reis, ho sabrem a final d’aquesta setmana.

L’evolució dels casos acumulats, però, ens fa ser una mica menys optimistes, en els 10 dies que van del 30 de desembre al 8 de gener, han contret la malaltia 35 persones, una mitjana de 3,5 persones al dia, una xifra que cal reduir.

En aquests 10 dies han superat la malaltia un total de 66 persones (17 vinculades a la residència i 49 no).

Esperem l’efectivitat de la vacuna però, mentrestant... seguim les indicacions per la COVID i per la neu.


L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 11 de gener de 2021.