Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"No és això, companys, no és això"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 31 d'agost).

DILLUNS 31 AGOST 2020

Cal repetir-ho fins a l’avorriment: distància-mans-mascareta i limitació dràstica de les trobades socials sense mesures.

Durant aquesta darrera setmana de NO Aquelarre, s’ha vist massa ganes de passar-ho bé arriscant la salut. Són del tot condemnables les trobades nocturnes organitzades per mitjà de les xarxes socials, que han acabat en episodis lamentables de persones joves amb absoluta pèrdua de la condició humana induïda per l’alcohol i altres tipus de drogues i que han degenerat en baralles primitives, molèsties execrables al veïnat i brutícia repugnant.

No és això, companys, no és això.

Es pot gaudir d’altra forma més digna i més segura. Arriscar-se a perdre la salut i a fer perdre la dels altres d’aquesta estúpida manera no és de rebut.

Per la part positiva, cal informar que la Creu Roja ja ha iniciat la campanya de conscienciació durant els caps de setmana. Una parella de joves es passeja pels carrers de Cervera aconsellant les persones joves sobre la malaltia, les seves conseqüències i la forma d’evitar la seva propagació. Iniciativa que compta amb el suport de la Paeria i que està destinada a lluitar a favor de la prevenció en l’oci juvenil.


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 30 d’agost de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

29

9

ACUMULAT

205

902

El nombre de casos positius actual ha iniciat la corba descendent, després del pic que va marcar l’analítica completa de les anàlisis fetes a totes les persones vinculades amb les dues residències de gent gran de la ciutat, que va arribar a ser de 32, el dia 28 d’agost.

El resultat final dels testos de les dues residències va ser de 14 casos positius a la residència Mare Janer (13 persones residents i 1 persona treballadora) i d’1 cas positiu d’una persona resident a Mare Güell. Això indica que fora d’aquest àmbit hi ha 14 casos positius a Cervera.

El descens pel que fa a casos possibles és molt significatiu. S’ha passat de 72 el dimecres passat a 9 ahir. Com ja es va comentar, els 72 corresponien en gran mesura a les analítiques fetes a les dues residències, de les quals no se sabia el resultat. Un cop conegut aquest, es conclou que els 9 casos possibles actuals es corresponen a les analítiques ordinàries que es fan al CAP a persones que tenen alguna simptomatologia compatible amb la Covid-19 o que han estat contacte estret d’alguna persona positiva.

Analitzant els casos acumulats, s’ha passat en 15 dies de 180 a 205, un augment de 25 persones. És un creixement elevat, però que cal puntualitzar. D’aquests casos, 15 són dels brots detectats a les residències i, en conseqüència, 10 són de persones contagiades en altres àmbits. Aquesta darrera dada està dins la mitjana dels darrers mesos, que és d’1 cas al dia, potser una mica per sota.

La pandèmia, tanmateix, no permet abaixar la guàrdia.

La situació a les residències està sota control, però un brot en aquest àmbit té un risc cert, no tant pel nivell d’infecció, que és baix, sinó per les patologies prèvies que tenen les persones afectades. Cal esmerçar-se a aplicar estrictament els protocols sanitaris, cosa que s’està fent.

La situació fora d’aquest àmbit no experimenta creixements, però tampoc acaba de fer una baixada important. Hi ha estabilitat. Però la qüestió pot agreujar-se si no es prenen les precaucions establertes.

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:


Joan Santacana i Vélez
Paer en Cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 31 d'agost de 2020.