Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Reis a casa"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 4 de gener)

DIJOUS 07 GENER 2021

La Paeria de Cervera, davant la situació actual de la pandèmia i amb la finalitat d’evitar contagis generats per la mobilitat de les persones i el contacte social, ha decidit, amb l’aprovació dels Reis de l’Orient, no fer enguany la tradicional Cavalcada de Reis, ni la rebuda i recepció de ses Majestats a la Plaça Major i a la Paeria. Cal evitar que hi hagi aglomeracions a carrers i places que puguin generar transmissió del virus. Decisió difícil que suposa que no tindrem passejada al costat de les carrosses reials, que no hi haurà grups musicals desfilant amb els Reis, que no es repartiran caramels, que no veurem els munts de paquets amb regals que porten des de l’Orient... Ja sabeu, nenes i nens, ho fem així per no posar-nos malalts.

Pel mateix motiu, tampoc es farà campament de Reis a cap espai urbà ni a cap local, com pavellons o teatres, on les nenes i nens podrien anar a saludar a Melcior, Gaspar i Baltasar. Això suposaria desplaçaments de famílies per la ciutat i concentracions de persones al voltant del lloc de la visita. Aquests desplaçaments i aquestes concentracions poden causar contagis per la proximitat entre les persones.

Els Reis, però, vindran a Cervera. Sempre han vingut i el 2021 no es serà una excepció. Ens han dit que instal·laran un campament a uns quilòmetres de Cervera, en un lloc no conegut, on ells i els seus patges classificaran els regals que tenen en camions totalment tancats i desinfectats, i des d’allà repartiran per totes les cases, a la nit, quan les nenes i els nens ja siguin a dormir. Per poder portar els regals a Cervera, la Paeria ha autoritzat que Reis i patges puguin saltar-se el confinament nocturn i, amb tranquil·litat, entrar a les cases. Els hi hem fet arribar les claus de la ciutat, que tradicionalment es lliuraven a la Plaça Major, i sabem que ja les tenen i podran fer la feina sense problemes.

Melcior, Gaspar i Baltasar ens han dit que per arribar al campament passaran per dins la ciutat, sense aturar-se, i que els podreu saludar a distància, si voleu, des de les finestres o balcons de casa vostra o baixant a la porta del carrer. Això sí, només amb la vostra família, sense fer trobades amb altres persones.

També ens han dit que volen dirigir unes paraules a les nenes i nens. No ho poden fer en directe i, aprofitant la tecnologia, ens les transmetran per mitjà del canal Youtube de la Paeria, abans del sopar, i caldrà estar a casa per poder-nos-hi connectar.

Aquest any toca fer els Reis des de casa. Esperem que el 2022 puguem tornar a fer Cavalcada de Reis, això voldrà dir que la Covid ja no hi serà o que estarà controlada. Però perquè sigui així, cal que totes i tots seguim les mesures de protecció contra el virus i, entre altres coses, haguem de sacrificar la Cavalcada d’enguany.


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 30 de desembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

64

ACUMULAT

778

En la darrera setmana s’ha passat de 62 casos positius actius a 64. Lleuger augment de 2 persones. Tenint en compte que el brot de la Residència de gent gran Mare Janer està remetent, s’ha d’entendre que el creixement es produeix en l’àmbit privat i comunitari.

La Residència, a 30 de desembre, compta amb 46 persones residents: 36 d’elles estan en zona verda fent vida normalitzada, d’aquests 18 eren positius de COVID i han superat la malaltia; altres 5 estan en zona vermella per haver donat positiu i mostrar encara algun petit símptoma, es considera que tenen la malaltia superada però la seva patologia aconsella no passar-les encara a zona verda; 3 estan en zona groga, són persones que han superat la malaltia a l’hospital d’Igualada i al tornar a la residència han de passar un dies de confinament a les seves habitacions (així ho determina el protocol); les 2 persones residents restants estan ingressades a l’hospital d’Igualada fent la recuperació de la malaltia.

Durant aquest episodi de COVID han traspassat 4 persones residents, tres d’elles directament per l’afectació del virus i la quarta com a conseqüència d’una malaltia prèvia.

Encara hi ha 11 persones treballadores de baixa per haver estat contagiades. Han estat 3 les que ja han rebut l’alta i estan en disposició de reincorporar-se a la feina.

A l’edifici de la residència hi ha, d’altra banda, tres persones membres de la comunitat religiosa positives que estan confinades en les seves dependències.

Les autoritats sanitàries consideren el brot controlat i la residència està catalogada com a taronja. Situació que permet reprendre ingressos nous. Aquesta catalogació evolucionarà a verda quan les persones residents que encara són positives superin la COVID. En cas que aparegui algun nou cas actiu, es tornaria a la catalogació de residència vermella.

Considerant que les persones afectades vinculades a la residència són 24 (10 residents, 11 treballadors i 3 religioses), els casos positius a Cervera fora de la residència són 40, un increment substancial de 23 persones respecte de la setmana anterior. Aquest creixement s’ha concentrat en grups familiars i possiblement es pugui imputar a interrelacions generades durant les festes de Nadal.

Cal que continuem i extremem les precaucions (distància, mans, mascareta i ventilació) en tot lloc i en tot moment. No ens hem de relaxar mai, encara que estiguem en un ambient de confiança familiar.

També cal que seguim, com s’ha explicat abans, els Reis de l’Orient des de casa.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.