Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Repunt"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 19 d'abril).

DILLUNS 19 ABRIL 2021

La passada setmana apuntava un increment de persones positives i s’indicava que podia ser imputable a l’efecte Setmana Santa.

Aquesta setmana s’ha confirmat aquest efecte i el nombre de persones infectades ha crescut a un ritme de més de tres al dia. Això no s’ha traduït en un increment de casos actius, que es manté entre 35 i 40, ja que el nombre de persones que supera la malaltia és semblant al de la que la contrau.

Les autoritats sanitàries i de seguretat, per mitjà del retorn al confinament comarcal, han limitat altra vegada la mobilitat i els contactes. La voluntat d’aquesta mesura és frenar l’increment del nombre de persones afectades per la COVID. El resultat es començarà a veure la propera setmana i tant de bo suposi una alentiment del creixement i un posterior descens de la transmissió, a Catalunya i a Cervera.

El repunt era una possibilitat que es preveia. La incògnita era saber en quin grau. Sembla que no ha estat especialment greu i, per aquest motiu, no s’han aplicat mesures restrictives més fortes i, a més a més, ja es parla de programar una desescalada a partir de maig.

S’està obrint una porta, l’avenç de la vacunació està ajudant, però cal continuar protegint-nos i protegint qui tenim a la vora.

Per això, i amb tota la voluntat de fer-me pesat, insisteixo en la necessitat de seguir utilitzant mascareta, de mantenir la distància, de rentar-nos les mans, de ventilar els espais i, en definitiva, d’obeir les indicacions de les autoritats. Si és possible fem-ho per convenciment, tenim elements suficients per certificar que les mesures són eficaces per aïllar el virus que, ja hem vist, s’expandeix fàcilment en moments de descuit involuntari o, el que ja és més imperdonable, temeràriament voluntari.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 16 d’abril de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

37

ACUMULAT

983

Nombre semblant de casos positius actius respecte de la setmana anterior, passant de 38 a 37. Tanmateix l’oscil·lació ha estat forta (vegeu el gràfic), amb un pic que va arribar als 43 positius el dimecres.

Però en casos acumulats s’ha produït un increment notable, passant de 961 a 983 el nombre de persones de Cervera que han tingut la malaltia. 22 persones en una setmana, mitjana de 3,1 persones al dia. Això es produeix després de la Setmana Santa i és imputable a l’augment de mobilitat i de contactes que es van produir aquells dies.

Caldrà comprovar si en la present setmana afluixa el creixement en consonància amb la reducció de moviments.

Durant la passada setmana, 23 persones han superat la malaltia.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret i acumulats és la següent:

S’aprecien els creixement sostingut en els dos gràfics, més accentuat en el cas de casos acumulats.


Vacunació a la Segarra

Les dades de Salut indiquen que en la darrera setmana s’han administrat 745 vacunes en primera dosi i 166 en segona.

Actualment hi ha 4.349 persones vacunades en primera dosi (19,06% del total de la població) i 1.546 d’elles han rebut, també, la segona dosi (6,77% del total de la població). La taula següent exposa l’evolució:

 

9 abril

Increment

16 abril

1a dosi

3.604

15,79%

745

3,27%

4.349

19,06%

2a dosi

1.380

6,05%

166

0,72%

1.546

6,77%

Gairebé 1 de cada 5 persones segarrenques ja ha rebut una dosi, però solament 1 de cada 15 ha rebut les dues dosis. S’està encara lluny d’una situació protectora efectiva, però anem avançant. Al ritme actual de vacunació s’arribaria a vacunar el 70% de la població en 16 setmanes, això és el mes d’agost. Aquesta data és la que ens han estat anunciant les autoritats sanitàries com a fita a assolir.

Sembla que anem en línia, però no hem de caure en l’eufòria, no hi haurà marge a cap tipus de relaxació. En tot aquest temps hi haurà immunitats individuals, però no n’hi haurà de col·lectives.

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 19 d’abril de 2021.