Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot a punt per a la 12a edició del Festival de Pasqua

Cervera està preparada per acollir una nova edició del Festival de Pasqua, el certamen referent de la música clàssica catalana. Del 7 al 16 d’abril, en diversos espais de la ciutat, oferirà 14 concerts i activitats paral·leles com conferències i una exposició.

DIMECRES 06 ABRIL 2022

Enguany, la direcció artística del Festival, encapçalada per Jordi Armengol, vol homenatjar els compositors Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort, amb motiu del 125è aniversari dels seus respectius naixements. Per aquesta raó, en gran part dels concerts s’interpretaran obres d’aquestes autors i les activitats paral·leles també giraran al voltant de les seves figures.

El Festival s’inicia dijous 7 d'abril amb el concert escolar -una activitat destinada al públic infantil i juvenil i a les seves escoles-, que es recupera després de l’aturada de dos anys a causa de la pandèmia. Aquest concert vol apropar la música clàssica a les noves generacions i anirà a càrrec de LleidArt Ensemble i Ballet de Barcelona, que interpretaran l’obra “Pere i el llop”. L’espectacle tindrà lloc a les 11 del matí al Gran Teatre de la Passió de Cervera.

Primer cap de setmana de concerts i activitats

El Festival s’inaugurarà oficialment el dissabte 9 d’abril, al Paranimf de la Universitat i ho farà, com és habitual, amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC).
L’OJC estarà dirigida, per primera vegada, per una dona: Gloria Isabel Ramos. El programa del concert es titula “Cinc veus de la música orquestral catalana" i s’hi interpretaran obres de Blancafort, Homs, Oltra i Cervelló. En el marc d’aquest programa, també s’hi inclourà una estrena absoluta. Es tracta de la “Dansa macabra” del jove compositor Jordi Nus, natural de les Borges Blanques i que actualment resideix a Los Ángeles.

Abans d’aquest concert, tindrà lloc una activitat paral·lela. Es tracta de la conferència “Manuel Blancafort: un itinerari musical”, a càrrec de Xavier Calsamíglia, net del compositor i membre de la Fundació Blancafort.
L’activitat tindrà lloc a les 17.30 hores a l’Auditori Municipal amb entrada lliure.
Calsamíglia farà un recorregut per la trajectòria vital i musical de Manuel Blancafort, on es coneixerà l’evolució que tingué com a compositor, des de la seva joventut fins a les últimes obres, tot exemplificat amb projeccions i gravacions.

El dia següent, diumenge 10 d’abril, a les 20 hores, clourà la primera setmana d’activitat del Festival el grup Hirundo Maris, liderat per Arianna Savall i Petter Udland Johansen, el qual ens aproparà en concert, per primera vegada a Catalunya, un gran gruix de les cançons del nou disc “Poésie et Musique”.
El concert d’Hirundo Maris explora l’estreta relació que mantenen des de sempre la poesia i la música, ja sigui en les cançons populars que tots reconeixem o en els versos dels grans poetes musicats per compositors de totes les èpoques, des de l’assolellada Mediterrània fins a la gèlida Escandinàvia. D’aquesta manera, s’hi podran escoltar obres d'art dels segles XIX i XX, amb compositors catalans com Mompou i Toldrà, espanyols com Garía Lorca i Santiago de Múrcia i europeus com Schumann, Strauss, Chopin i Grieg, tots ells tan significatius per a aquest gènere de la cançó artística.


El Festival de Pasqua es reprendrà el dijous de la setmana següent, dia 14 d’abril, amb la conferència: “Gaspar Cassadó: un llegat que espera” a càrrec de Gabrielle Kaufman, violoncel·lista i doctora en teoria de la interpretació musical.

Al vespre, actuarà el Cosmos Quartet que ens oferirà obres de Gerhard, Blancafort, Webern i Ravel.

Divendres 15 s’iniciaran els concerts matinals. En aquesta jornada estaran dedicats a Gaspar Cassadó i hi actuaran el violoncel·lista Pau Codina i el Trio da Vinci en múltiples concerts.

Després, ja al vespre, el Paranimf de la Universitat acollirà la “Missa Regalis” de Francesc Valls, una estrena absoluta en coproducció amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Durant el concert, també es podrà escoltar un motet conservat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra.

Dissabte 16 d’abril serà l’última jornada del Festival i s’iniciarà amb els concerts matinals dedicats a la figura de Manuel Blancafort. En aquest cas, podrem escoltar-hi per una banda, el pianista Miquel Villalba; i per l’altra, la mezzosoprano Anna Alàs, acompanyada d’un nombrós grup instrumental.

Més tard i, per cloure el Festival, la Coral Cantiga ens oferirà el concert: “"Homenatge a Mompou. Revisitant les Cançons i danses".


Entrades anticipades i abonaments ja a la venda

Les entrades anticipades per tots aquests concerts ja es poden adquirir a través del web oficial del Festival: www.festivalpasqua.cat.
Els usuaris que comprin aquestes entrades anticipadament, gaudiran d’un 20% de descompte.
A la vegada, també ja es poden adquirir els abonaments per a tots els concerts de vespre a un preu únic i rebaixat de 50 euros i també els abonaments per gaudir dels concerts matinals per només 10 euros.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.


Informació i cartell aportat pel Festival de Pasqua de Cervera.