Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Vacuna"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 (dilluns 18 de gener de 2021).

DIMARTS 19 GENER 2021

És l’esperança.

Hi ha coincidència generalitzada que la vacunació és el camí que ens permetrà sortir de l’atzucac i, poc a poc, ens permetrà retornar a la nostra enyorada quotidianitat.

També sabem que no és un canvi instantani. El camí és llarg i, encara que no ens agradi, l’haurem de fer duent mascareta, rentant-nos sovint les mans i mantenint distància amb les persones que ens acompanyen. Només quan estiguem una gran quantitat de persones vacunades podrem materialitzar aquesta esperança, d’aquí uns mesos.

Estem al principi. A Cervera ja s’ha fet la primera vacunació als grups prioritaris: persones treballadores del Centre d’Assistència Primària i persones residents i treballadores de les dues residències de gent gran de la ciutat. Han rebut, dijous passat, la primera dosi. Rebran la segona dins de 3 setmanes i una setmana després ja tindran la desitjada immunitat.

Els següents grups de prioritat en la vacunació seran, segons el pla de Salut, les persones grans amb dependència, no institucionalitzats en residències, les persones amb discapacitat i les persones majors de 65 anys. No hi ha calendari establert al respecte, però es vol acabar aquests grups a principis de la primavera.

És una previsió i, com tot el que fa referència a la COVID, està mediatitzada per molts factors: disponibilitat de vacunes, evolució de la pandèmia, ...

És moment de recórrer a tòpics: es veu la llum al final del túnel. Però cal ser realista i constatar que el túnel és encara llarg i cal que tots evitem tenir incidències que puguin alentir el viatge.

Salut !

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 15 de gener de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

43

ACUMULAT

838

En la darrera setmana s’ha passat de 33 casos positius actius a 43. Suposa un augment de 10 persones. És un increment no desitjable que indica la persistència del virus entre nosaltres.

Si bé és cert que es pot considerar que les tradicionals trobades familiars i socials vinculades a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis no han generat un increment desmesurat de casos, segurament per l’efecte de les mesures establertes pel Govern i pel seu alt grau de seguiment ciutadà, no hem de fer-ne triomfalisme i és vital continuar la contumaç prevenció: distància – mans – mascareta – ventilació.

Pel que fa a casos positius acumulats des de el principi de la pandèmia, han estat 838 les persones de Cervera que han tingut la malaltia. En la darrera setmana l’increment ha estat de 25 persones (mitjana de 3,6 al dia, massa alta), fet que es correspon amb l’increment de casos positius actius (de 10 persones, com hem vist). Es continuen infectant massa persones al dia.

Ha estat de 15 el nombre de persones que ha superat la malaltia en la darrera setmana.

S’ha reprès el curs escolar. L’escola és segura i no és focus d’infecció, però sí que és un mirall de la societat i s’hi trasllada dins el que passa fora. Així, si hi ha increment de casos en la comunitat, molt probablement incideixi en l’escola, es confinin grups i el ritme dels cursos s’alteri. Ajudem l’escola, si us plau.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Joan Santacana i Vélez

Paer en Cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.