Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Vacunació"

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre l'evolució de la vacunació a la Segarra i la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 29 de març).

DIMARTS 30 MARÇ 2021

La vacunació contra la Covid està comportant dubtes en la població sobre la seva execució. Avui intentarem exposar la manera com es desenvolupa amb la voluntat d’esvair alguns d’aquests dubtes.

Actualment les vacunes que s’utilitzen són de tres fabricants i es coneixen per: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Les dues primeres es poden administrar a qualsevol persona major de 16 anys, independentment de la seva edat, però l’AstraZeneca solament es permet a persones de fins a 65 anys (aquesta edat màxima era de 55, abans del 24 de març).

Pfizer es va autoritzar a finals de desembre i es va administrar en primer lloc a les persones usuàries i treballadores de residències de gent gran. A la Segarra la van rebre, durant el mes de gener, prop de 300 persones d’aquest col·lectiu.

Conjuntament amb Moderna (autoritzada en la primera quinzena de gener) es van administrant vacunes, primera i segona dosi, a col·lectius considerats essencials: personal sanitari, professorat, seguretat, protecció, cuidadors... i també a persones grans amb dependència que viuen en els seus domicilis i als seus cuidadors. El ritme és lent, bàsicament per l’escassa disponibilitat de vacunes, i durant el mes de gener 602 persones reben la primera dosi i 345 la segona (incloses les persones vinculades a les residències).

AstraZeneca s’autoritza a finals de gener, però solament per a la població de fins a 55 anys, cosa que fa que no es pugui administrar a persones grans, que serien preferents. S’utilitza, doncs, per complementar la vacunacions dels col·lectius de persones treballadores de serveis essencials de fins a 55 anys. Reservant-se Pfizer i Moderna per a la gent gran, per franges d’edat, primer els majors de 80 anys.

Les dosis de vacunes que van arribant són poques i el ritme durant el febrer no creix. A finals de mes, a la Segarra, havien rebut la primera dosi un total de 1.302 persones i la segona dosi, 591.

A principis de març augmenta la quantitat de vacunes que arriben i s’accelera el ritme. Amb algun ensurt, com el de la suspensió de les vacunes AstraZeneca mentre es comprovava la seva afectació en casos de trombosi cerebral, la seva represa el 24 de març i la nova frenada per problemes de subministrament del fabricant. Aquest mes de març s’ha arribat ja a 2.279 persones vacunades en primera dosi, un 9,99% de la població de la Segarra, i a 1.225 persones que han rebut també la segona dosi, un 5,37% de la població de la Segarra.

Aquestes circumstàncies, la del ritme d’arribada de vacunes i la de la tipologia de cadascuna d’elles, fan que en l’actualitat s’estigui vacunant amb AstraZeneca les persones de serveis essencials entre 55 i 65 anys (que no la van rebre per la limitació inicial d’aquesta vacuna) i la població en general de 60 a 65 anys, que estan rebent un missatge SMS del Departament de Salut perquè facin la petició de vacunació. L’escassetat en vacunes és la que ha provocat aquesta priorització per franges, començant per les persones de més edat.

Les vacunes Pfizer i Moderna es van administrant a les persones més grans de 65 anys i, també, per franges de més edat, centrant-se actualment en les majors de 80 anys.

Aquesta diferència de trams és la que ha generat que en l’actualitat s’estigui vacunant, de la població general, els majors de 80 anys i la franja de 60 a 65 anys. A més també es vacuna el personal de serveis essencials que no es va poder vacunar en els mesos anteriors.

El ritme és, encara, lent i s’està lluny del 70% de població vacunada, que es considera un percentatge vàlid per frenar la transmissió comunitària. Cal, però, confiar que augmenti l’arribada de dosis de les vacunes ja autoritzades i se n’autoritzin d’altres fabricants (la vacuna Janssen està prop de l’autorització i solament necessita una dosi per a ser eficaç).

La següent gràfica mostra el ritme de vacunació a la Segarra:

 

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 26 de març de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

18

ACUMULAT

929

En la darrera setmana no ha variat el nombre de casos positius actius, 18.

Durant la passada setmana han contret la malaltia a la ciutat un total d’11 persones. Es passa de 918 a 929 casos. Increment sensiblement major al de la setmana anterior. S’ha passat d’una mitjana de 0,85 casos al dia a una d’ 1,57. Hi ha hagut més infecció.

Durant la passada setmana 11 persones han superat la malaltia.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent: 

En la gràfica de positius diaris s’aprecia l’estancament durant tota la darrera setmana de casos actius.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 29 de març de 2021.