Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Processó del Puro

Sortida a la plaça Major, a les 12.30 hores, i arribada al cementiri.

Abans de l’inici, els Campaners de Cervera faran un toc de campanes, 48 batalls per recordar les persones mortes en aquella batalla, i es repartiran puros a les persones assistents.

El recorregut anirà de la plaça Major al cementiri, on hi haurà l’acompanyament musical a càrrec dels acordionistes Clàudia Baliellas i Aleix Prat, del Conservatori de Cervera, i la lectura del Manifest. Aquest any les entitats encarregades de llegir-lo són l'Associació de Salut Mental Ondara Sió i l'Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer.

 

Processó del Puro

Fins a l’any 1936, el 16 de febrer a Cervera se celebrava el que popularment s’anomenava la Processó del Puro. Una processó laica amb un itinerari que anava de l’Ajuntament fins al cementiri, i en el qual alguns homes hi anaven amb el puro encès, a diferència de les processons religioses.

Aquesta processó era en record de la tercera guerra carlina que hi hagué a Espanya durant el segle XIX, on un bàndol, el dels carlins –del pretenent Carles VII–, van intentar conquerir Cervera, ocupada per les forces de l’altre, el del govern d’Alfons XII, dit liberal. L’atac es va produir la matinada del 16 de febrer de l’any 1875 i l’aferrissada lluita va durar quasi tot el dia. La batalla acabà amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda. Els noms dels carrers Burgos, Sòria, Combat i Victòria, encara recorden aquell fet. A l’acabar la guerra, al mig del cementiri s’alçà un monument, en memòria de tots els que havien perdut la vida, amb l’esperit d’oblidar vells odis i velles diferències. Els campaners, cada any, el dia de la batalla, realitzaven 48 repicons, recordant tots els homes que havien perdut la vida.

La Processó del Puro es va recuperar per al calendari festiu cerverí, esdevenint un passeig i un espai de tertúlia, i dedicada a totes les persones que han patit, pateixen i patiran.

Plaça Major, Cervera
  • Quan 10/01/2023 de 14:00 a 15:00
  • On Plaça Major, Cervera
  • Nom de contacte
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal