Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ERC - març 2020

PARTICIPAR: NO ÉS AIXÒ, COMPANYS, NO ÉS AIXÒ

DIVENDRES 19 MARÇ 2021


En l’anterior legislatura es va aprovar el Reglament Municipal de Participació Ciutadana, concretament en el Ple d’1 de febrer de 2018, amb el vot a favor de l’equip de govern del moment, l’abstenció del PSC-PSOE i el vot en contra d’ERC, MES i CUP.

El vot en contra de l’oposició era per la poca ambició del Reglament presentat. Enteníem que era una participació descafeïnada, per cobrir l’expedient, que confonia la informació a la població dels temes municipals amb la participació de la ciutadania en la cosa pública i que no regulava figures com la Sindicatura Municipal de Greuges o els pressupostos participatius.

Els tres grups de l’oposició hi vam presentar esmenes que milloraven manifestament el text, però l’equip de govern, que estrenava per aquelles dates la majoria absoluta amb la incorporació d’un regidor trànsfuga del PP, va aplicar-la sense miraments.

Passats dos anys, ni el govern anterior ni el sorgit de les eleccions del maig passat han fet absolutament res per desplegar el Reglament aprovat:

  • No s’ha fet cap audiència pública, ni cap fòrum de participació per debatre sobre iniciatives i polítiques municipals, tot i que el Reglament preveu que n’hi hagi una anual pels pressupostos municipals i una altra sobre aspectes generals de la ciutat.
  • Solament s’ha fet un procés participatiu, el de canviar el nom al carrer General Güell.
  • No s’ha creat cap del Consells de Participació que preveu el Reglament: Consell Municipal de Participació Ciutadana, Consell Territorial, Consells de Barris o de Pobles Agregats, Consells Sectorials.
  • No s’ha desenvolupat cap dels registres de participació previstos: Registre Municipal d’Entitats, Registre de Grups d’Interès, Registre Municipal de Participació Ciutadana.
  • No s’ha desenvolupat l’Oficina d’Atenció Ciutadana, prevista al Reglament.

Sí que hi ha hagut reunions dels Consells preexistents (Esports, Aquelarre, Mobilitat, ...) i trobades amb veïns dels pobles agregats, però de forma esporàdica i, en cap cas, aplicant el Reglament que, sembla, no s’ha mogut de la prestatgeria on el van posar un cop aprovat.

Des d’ERC-MES-AM tenim la impressió que dins l’equip de govern de la Paeria algú no sabia que existia el Reglament, alguns més no l’han llegit i, del tot segur, ningú l’ha aplicat.

És un Reglament que, com ja hem dit, no ens agrada i volem canviar-lo per avançar cap a una major participació. Però si, a més a més, no s’aplica i es continua amb l’actitud de governar sense comptar amb l’oposició i, el que és més greu, amb la ciutadania, l’equip de govern estarà cada cop més sol i la qualitat democràtica de les seves decisions serà deficitària.

No és això, paer en cap i paeres i paers de govern, no és això.