Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ERC Cervera - gener febrer 2022

DEFENSAR EL CATALÀ, DEFENSAR EL PAÍS

DIMECRES 30 MARÇ 2022

El català ha estat, és i serà la llengua vehicular al sistema educatiu de Catalunya.

Davant les darreres ingerències judicials contra la immersió lingüística als centres escolars de Catalunya, les reiterades provocacions i les agressions directes en contra de la llengua catalana, des d’Esquerra Republicana de Catalunya ens refermem en el compromís de defensa del model d’escola catalana.  

Es tracta d’un model d'èxit que ha representat i representa un gran consens de país ja que és integrador i respectuós amb totes les llengües i persones. I és l’únic model que a Catalunya garanteix la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la normalització de l’ús del català. I així ha de seguir sent, amb la finalitat de construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure. 

El que pretenen aquestes sentències i provocacions no és solament atacar la llengua, sinó també fracturar la societat catalana. 

No podem entendre que un jutge hagi decidit sobre una realitat que desconeix,  ja que mai ha existit un problema de llengües dins de l’ensenyament.  Així, compartim  plenament els arguments del manifest  de la plataforma Som Escola (considerant aquestes actuacions judicials com un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i el seu enfocament pedagògic, com una intolerable intrusió dels tribunals per regular el model i la política educativa del país i són actuacions que representen una perillosa forma d’instrumentalització política de l’educació i de la llengua.)  Són els professionals de l’educació, i no els juristes, els qui han de determinar quin model d’ús garanteix la competència lingüística dels alumnes en cada cas.

Cada centre escolar de Catalunya ha elaborat el seu propi Projecte lingüístic, que defineix la realitat, el context i les necessitats lingüístiques del seu entorn concret. Cal preservar els projectes lingüístics dels centres i les administracions han de vetllar perquè allò establert en el projecte lingüístic de cada centre sigui efectivament el que passa dins les seves aules. La realitat lingüística  als centres educatius ha de millorar. No ha estat suficient el que s’ha fet aquests darrers anys.

La situació de l’ús del català – a nivell escolar i a nivell social- és preocupant,  no és la que voldríem i les darreres dades així ho confirmen.

D’altra banda, l’ús social del castellà al nostre país té una gran força, és la llengua predominant en els canals de televisió, en el cinema, en les plataformes de música i d’audiovisuals, en el YouTube, en el TikTok... Tot fa evident que el 25% de classes en castellà ja s’apliquen amb escreix en tota la nostra vida diària com a catalans i catalanes.

Per tot això, cal blindar la immersió lingüística: s’ha de parlar i buscar consensos i acords.  A ERC estem compromesos amb la protecció de la llengua i del model d’immersió lingüística.

“No només ens hi juguem el futur de la llengua; ens hi juguem una idea comuna de país”.