Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Novembre - desembre 2021 - Joan Santacana

Recuperar el pols

DIMARTS 09 NOVEMBRE 2021


L’actual situació de control de la pandèmia ens ha posat davant un escenari, sembla que ara ja sí, de retorn a la quotidianitat anterior al març de 2020.

No tot és exactament igual. Sabem que el virus hi és present i que ens toca conviure-hi. Tanmateix disposem de prou armes per tenir-lo controlat i malgrat que ens pugui afectar puntualment, ho fa de forma lleugera, sense suposar el trasbals amb què ens ha tingut paralitzats els darrers mesos, amb més o menys mesura.

Ara ens cal recuperar el pols ciutadà i no tenir por de tornar a fer el que teníem hàbit de fer. Això sí, sense temeritats i amb la precaució que ja tenim interioritzada de dur mascareta, mantenir distàncies i ventilar espais. Mesures que, encara que no siguin obligatòries en general, s’han mostrat molt i molt eficaces. I no ens oblidem que l’escut més gran és la vacunació, no deixem de posar-nos-la quan ens ho indiquin.

Aquesta recuperació del pols ha de ser en tots el àmbits: el familiar, el social, l’econòmic i el públic.

Dins la família tornem a fer les trobades per les celebracions, anirem a visitar parents, farem sortides i vacances, portarem la quitxalla a jugar als parcs... És el primer pas, el més proper, el que ens embolcalla d’afecte i autoestima, el que ens permet avançar en els altres àmbits.

En l’àmbit social, tornem a sortir amb els amics, a participar en les entitats a les quals pertanyem, a organitzar amb les entitats les activitats que han tingut al calaix durant un any i mig. Veiem que, poc a poc, s’aniran fent a bon ritme festes, xerrades, concerts, trobades, cultura popular, actuacions... Les entitats esportives, culturals, festives, cíviques, juvenils i socials bateguen amb ganes. Això ens permet recuperar plenament el sentiment de comunitat i, amb ell, el sentiment de poble.

L’economia, que ha patit especialment, ha tingut una resiliència encomiable i, amb la recuperació de l’activitat, està encarant un perspectiva més afalagadora. La crisi de la COVID no ha estat financera i, això, fa menys complicada la recuperació i, tant de bo, les empreses i els treballadors puguin disposar d’una situació millor. Les darreres dades econòmiques i d’ocupació sembla que així ho indiquen.

Finalment, l’àmbit públic és a qui correspon fer de catalitzador de la recuperació del pols. La Paeria vol donar suport a les famílies, a les entitats i a l’economia. Ho fem en forma de subvencions per a llibres i material escolar i per a activitats extraescolars; de subvencions i convenis per a les entitats; de col·laboració en l’organització d’activitats de les entitats i d’organització directa de les pròpies; i en la inversió en obres públiques que generen activitat econòmica i, a la vegada, milloren la ciutat. Les accions pressupostades ja estan en fase avançada de programació i durant el 2022 es preveu executar-les amb normalitat.

Recuperem el pols.

Salut!