Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera torna a celebrar l’Aquelarre de la mà de les entitats locals

Després del parèntesi de l’any 2020 a causa de la pandèmia, l’any 2021 la festa de l’Aquelarre s’ha celebrat en un format diferent que ha concentrat les activitats en un únic espai, la plaça de cal Racó.

DIVENDRES 17 SETEMBRE 2021

Segons la regidora d’Aquelarre, Mireia Brandon, “vam creure que calia tirar endavant la festa, adaptada a la normativa, ja que l’Aquelarre és tradició, retrobament, cohesió entitats-societat i per això vam apostar per una edició que reunís els elements més representatius de la festa”.

Les activitats van començar el divendres amb la taula rodona “El paper de la dona a la cultura popular cerverina”. Dinamitzada per Laura Urpí i Maria Peña, de Band Tokades, amb les intervencions de Carme Bergés, directora del Museu de Cervera; Júlia Carbonell, en representació de La Miliciana; i Gemma Oriol, de La Segarrenca. Es pot visualitzar al canal de Youtube de la Paeria.

Després es va projectar l’espectacle “Nü Shu”, un muntatge provocador en clau feminista que Band Tokades van representar el Divendres d’Aquelarre de l’any 2019.

El Ball de diables de Cervera Carranquers van portar el foc a la plaça amb els balls de les bèsties Lo Carranca Bilandó i la Tarasca.

Va tancar els actes la proposta festiva de la cantant valenciana Jazzwoman, música urbana amb lletres compromeses que van ressonar a cal Racó.

 

Dissabte a la tarda, la versió infantil de la festa, l’Aquelarret, va tornar a oferir un espectacle de teatre, foc i cultura popular als infants.

L’espectacle, produït i dirigit per la companyia cerverina Alea Teatre, va comptar amb la intervenció de l’Astarot Júnior; les actuacions de la Colla Jove Bombollers, els Geganters de Cervera i la Colla infantil del Ball de Diables Carranquers. Va acabar amb l’esperada aparició del Cabronet, capgròs que enguany ha estat renovat per l’artista Pau Reig.

A la nit, el Mascle Cabró va tornar a protagonitzar l’Aquelarre. Fou invocat per les entitats locals participants a la festa, coordinades i dirigides per Grepp Teatre. La festa va constar de tres actes: el Ball de la Polla i la Invocació del Mascle Cabró; un concert del grup valencià El Diluvi; i finalment, l’Escorreguda del Mascle Cabró, enguany amb confeti, i el Foqueral a càrrec dels Ball de Diables de Cervera Carranquers.

Aquests actes es van emetre en directe per Lleida TV i es poden tornar a visualitzar a la web www.lleidatv.cat.

El Mascle Cabró enguany va estrenar màscara, elaborada per l’artista Xavi Badia, del taller La Gàrgola.

 

Diumenge al matí, l'escriptora Bel Olid va presentar i narrar el seu conte "Les bruixes d'Arlet", la història de set bruixes molt peculiars que va captivar el públic que es va aplegar a les escales de Sant Domènec.

A la tarda, la projecció de la pel·lícula "Tomboy", de la directora Céline Sciamma, presentada per l'escriptora i activista pels drets del col·lectiu LGTBIQ+ Bel Olid va tancar les activitats de l'Aquelarre. Fou la segona projecció, aquest estiu, del Cinema a la Boira, una aplaudida iniciativa per retornar l'experiència compartida de les projeccions de cinema a Cervera.

 

L’Aquelarre 2021, a causa de les restriccions, ha estat molt diferent del que estàvem acostumats. Ha estat una edició simbòlica que ha ajuntat els elements més representatius de la festa, en unes activitats que han estat ben rebudes pel públic, que va esgotar totes les localitats disponibles.


La regidora d’Aquelarre, Mireia Brandon, fa “una menció molt especial a les entitats, les grans protagonistes de l’Aquelarre, que una vegada més han estat a l’alçada, i molt. Hi han posat grans dosis d’il·lusió i de feina, s’han unit per sumar esforços i sinèrgies i han fet possible l’Aquelarre 2021. Moltes gràcies”.