Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Definició

El Festival de Pasqua arriba a la tretzena edició continuant afirmant la seva personalitat tan distintiva i característica que li atorga el fet d’estar dedicat a la música clàssica catalana i a tot el que l’envolta.

Pau Casals i els altres exilis    

En un any en que es commemora una efemèride tan important com és el 50è aniversari de la mort de Pau Casals, el Festival de Pasqua de Cervera no en podia quedar al marge. És inqüestionable la grandesa de la figura de Casals, una de les personalitats de la nostra cultura més universals i símbol de la lluita per la pau a través de la música. Degut a l’esclat de la Guerra Civil i el posterior establiment de la dictadura, Casals, a l’edat de 63 anys, va patir exili degut als seus ideals, ben coneguts per tothom. Ja no tornaria mai més a Catalunya i moriria el 1973 a Puerto Rico. Va estar, doncs, 34 anys sofrint l’enyorança i el sentiment de desarrelament que comporta viure forçosament lluny de casa.

Molts altres músics, ja des del segle XVIII, també es van veure obligats a deixar el nostre país, sigui per motius ideològics com Casals o bé emigrant per poder treballar a l’estranger. L’obra de tots ells conforma un llegat, en molts casos dispers, que també hem de descobrir, valorar i finalment, reivindicar.

D’aquesta manera, dos fils conductors recorren la programació del Festival d’enguany: la música i la vida de Pau Casals i l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats. Al repertori de cada concert del Festival, treballat juntament amb cadascun dels intèrprets, hi trobareu com a mínim alguna peça dels següents tretze compositors: els exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard i els emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Terradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

En aquesta tretzena edició del Festival de Pasqua hi trobareu 10 produccions que cristal·litzen en 15 concerts en diferents espais de la ciutat de Cervera, a més de projeccions de documentals, conferències i l’exposició “Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya” al Museu Comarcal de Cervera.

 

Jordi Armengol

Director Artístic