Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival de Pasqua estrena la "Missa Regalis" de Francesc Valls

El Festival de Pasqua encara la seva recta final i aquest divendres, 15 d’abril, ha presentat un dels seus plats forts. Es tracta de l’estrena absoluta de la “Missa Regalis” de Francesc Valls. El Paranimf de la Universitat de Cervera ha acollit aquesta primera coproducció del Festival de Pasqua amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP).

Missa Regalis. Autoria foto: Jordi Prat
Missa Regalis. Autoria foto: Jordi Prat

DIVENDRES 15 ABRIL 2022

Valls està considerat un dels compositors més importants i influents del Barroc català i va dedicar la seva grandiosa “Missa Regalis” ("Missa Reial") a Joan V de Portugal. Aquesta obra s’ha pogut escoltar juntament amb les altres músiques que s’escrivien a la cort de Lisboa a mitjans del segle XVIII. Segons comenta el director i organista d’aquest concert, Miguel Jalôto, la “Missa Regalis” és molt important “tant en l'aspecte històric com estètic” i és la darrera obra composta per “l'eminent compositor català”.

Per fer més excepcional aquest concert, el programa s’ha completat amb un motet conservat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Segons Jalôto, aquest arxiu ubicat a Cervera “és immensament ric i interessant en el seu patrimoni musical”. El director portuguès assegura que “és urgent cridar l'atenció per al seu estudi i posar al servei del públic les seves meravelles musicals”.

Aquest divendres, 15 d’abril, també han començat els concerts matinals que enguany es dediquen a les figures de Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort, en motiu del 125è aniversari del seus respectius naixements.

La Matinal Cassadó d’aquest divendres ha tingut com a protagonistes el violoncel·lista Pau Codina i el Trio da Vinci. El trio, que ha actuat a l’Auditori Municipal, està format per Maria Florea, al violí; Marion Platero, al violoncel; i Àlex Ramírez, al piano; ha interpretat obres de Josep Maria Guix, Enric Granados i Gaspar Cassadó.

 Per la seva banda, el violoncel·lista, Pau Codina, ha actuat a l’Església de Sant Joan, en un concert que s’ha enregistrat per Catalunya Música. Codina ha presentat el seu nou CD “Landscapes” i ha interpretat obres de Joan Magrané, Bach i Cassadó.

Dissabte, dia 16 d’abril, el Festival dedica el seu Matinal a Blancafort. En el marc d’aquest homenatge, podrem escoltar els concerts del pianista Miquel Villalba, al Conservatori de Cervera i de la mezzosoprano, Anna Alàs, acompanyada d’un grup instrumental a l’Auditori.

Al vespre, a les 20 hores, la Coral Cantiga oferirà l’estrena del seu  "Homenatge a Mompou. Revisitant les Cançons i danses", amb el qual es clourà la 12ª edició del Festival de Pasqua de Cervera.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.